pomozcie
aga: 1. Jeżeli piąty wyraz ciągu geometrycznego jest równy −5, to iloczyn wyrazów czwartego i
szóstego tego ciągu jest równy:
A.−25
B.−24
C.24
D.25
2. Wszystkie wyrazy ciągu geometrycznego (an) są ujemne, a iloczyn wyrazów ósmego i
dziesiątego tego ciągu jest równy 36. Wobec tego a2=
A.−3
B.−6
C.−9
D.−12
8 lut 19:32
Marcin: 1.
a
4*a
6=25
8 lut 19:33
aga: Marcin: ale skad to wiesz?

jak to obliczyc?
8 lut 19:37
8 lut 19:40
exevan: jest taka własność, że:
| a6 | | a5 | |
| = |
| i na krzyż co daje: |
| a5 | | a4 | |
a
6*a
4=(−5)*(−5)
a
6*a
4=25
8 lut 19:47
aga: teraz rozumiem

dziekuje
8 lut 19:50
exevan: a dodam jeszcze że ta własność zachodzi tylko w c. geometrycznym. W ciągu arytmetycznym
zachodzi inna własność a konkretnie:
a3−a2=a2−a1
8 lut 19:56