geometria analityczna
Alois~: Witam

geometria analityczna, coś nie zgadza mi się z odpowiedziami
znajdź równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(2,2,−2)
i równoległej do płaszczyzny −2x+4y−6z−4=0
−2(x−2)+4(y−2)+6(z+2)=
=−2x+4y+6z−8
−2x+4y+6z−8=0
a w odpowiedzi jest −2x+4y+6z−4=0
8 lut 18:11
Alois~: a z kolei licząc tak wychodzi jeszcze co innego
−2*2+2*4−6*2+D=0
D=8
−2x+4y+6z +8=0
ktoro jest poprawne

?
8 lut 18:16
MQ: Powinno być −6*(−2) więc w obu przypadkach wychodzi D=−8
8 lut 18:20
Alois~: o faktycznie

dziękuje bardzo a tutaj, czy to dobry sposób? bo też się nie zgadza z
odpowiedzią:
Znaleźć równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt A(−1,−1,2)
i prostopadłej do płaszczyzn :
2x−4y+2z−7=0 i x+2y−2z+15=0
czy to tak będzie ?
[2,−4,2]x[1,2,−2]= ... = [4,4,8]
czyli −4−4+16+D=0
D=8
4x+4y+8z+8=0 ?
8 lut 18:30
Alois~: proszę o sprawdzenie
8 lut 18:54
MQ: Jeśli dobrze policzyłeś iloczyn wektorowy, to tak.
8 lut 18:56
Alois~: dziękuje
8 lut 18:57
MQ: Można jeszcze skrócić przez 4:
x+y+2z+2=0
8 lut 18:58
Alois~: a to jest ok? bo tez nie pasuje do odp
obliczyć odległość między płaszczyznami
15x−16y+12z−25=0
−30x+32y−24z−75=0
[15,−16,12]
[−30,32,−24]
x=0 y =0
| | 25 | | 25 | |
z 15x−16y+12z−25=0 wyliczam z = |
| czyli punkt A(0,0, |
| ) |
| | 12 | | 12 | |
| | |−125| | |
i z odl pktu od płaszczyzny wychodzi |
| = 2,5 |
| | 50 | |
8 lut 19:31
Alois~: i kolejne też nie pasuje mi odpowiedz
znaleźć równanie płaszczyzny równoległej do płaszczyzny 2x−6y+3z+5=0
i oddalonej od niej o 3
21=|5−D|
D=−16 V D=26
czyli równania 2x−6y+3z−16=0 v 2x−6y+3z+26=0
8 lut 19:38
MQ: | | 125 | |
W poprzednim powinno być |
| |
| | 24 | |
8 lut 19:46
MQ: Sorry, dobrze miałeś, powinno być 125/50 −− pomyliłem się wcześniej
8 lut 19:51
Alois~: dzieki bardzo, nic nie szkodzi. a w tym nastepnym ? można to tak liczyć ?
8 lut 19:52
MQ: Wg mnie dobrze.
8 lut 19:52
Alois~: dzięki
dorzucam jeszcze to:
znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do prostej l
A(2,−5,3)
z tego zaczęły mi wychodzić jakieś dziwne ułamki.
x=3t−5
y=−2t
z=t+1
A(2,−5,3)
B(3t−5, 2t, t+1 )
AB = [3t−7, −2t+5, t−2]
AB o [3,−2,1]= 0
i potem t do B(3t−5, 2t, t+1 ) i jakoś no nie wygląda dobrze
Mogę prosić o schemat rozwiązywania?
bo ten chyba nie jest najlepszy o ile w ogole jest poprawny
8 lut 21:29
Alois~: prosze prosze niech ktoś zerknie
8 lut 21:51
8 lut 21:57
Alois~: niezbyt wiele mi to dało , czyli to co policzyłam to jest źle ?
8 lut 22:23
Krzysiek: napisałem tam,że proste nie muszą się przecinać i wystarczy tak dobrać drugi wektor by był
prostopadły do [3,−2,1]
ale Twój sposób też dobry.
8 lut 22:27
Alois~: okej

to bede robic tym moim skoro jest dobrze. dziękuje
8 lut 23:04
Alois~: znajdz punkt symetryczny do punktu A(4,3,10) względem prostej
była próba ale chyba zła
| | |V x AB| | |
z tego wzoru d(A,l) = |
| |
| | |V| | |
V=[2,4,5]
D(1,2,3)
A(4,3,10)
C(x,y,z)
AB= [−3,−1,−7]
|V x AB| =
√630
d(A,l) =
√14
to tak się liczy?
pewnie coś natworzyłam
9 lut 00:03
Alois~:
9 lut 00:36
Krzysiek: ja takie zadanie policzyłbym tak:
znalazł płaszczyznę prostopadłą do prostej i przechodzącą przez punkt A, następnie punkt
wspólny prostej i płaszczyzny i korzystasz ze wzoru na środek odcinka i wyliczasz szukany
punkt.
9 lut 01:16
Aga1.:

x=2t+1, y=4t+2, z=5t+3
A
'(2t+1,4t+2,5t+3) leży na prostej
u
→=[2,4,5]
AA
'→=[ 2t+1−4,4t+2−3,5t+3−10]=
AA
'→⊥u
→⇔2*(2t−3)+4(4t−1)+5(5t−7)=0
Z tego wylicz t i otrzymasz punkt A
'
Szukany punkt B(x,y,z) wyliczysz ze wzoru na środek odcinka
9 lut 09:00