R^3
KK: Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt A= (2,−5,3) i prostopadłej do l:
x=3t−5
y=−2t
z=t+1
Prosze o rozwiazanie.
8 lut 19:31
Krzysiek: skorzystaj z iloczynu skalarnego do obliczenia wektora kierunkowego szukanej prostej i wybierz
jakiś jeden konkretny(bo otrzymasz nieskończenie wiele takich prostych... chyba że w zadaniu
masz znaleźć płaszczyznę)
8 lut 19:49
KK: Czyli to ma być iloczyn skalarny miedzy wektorem AB, gdzie B to pkt przeciecia l z prostą
szukaną, a wektorem kierunkowym proste l?
8 lut 19:54
Krzysiek: proste nie muszą się przecinać,
wektor kierunkowy prostej 'l' masz dany niech to będzie 'u'
i szukasz wektora kierunkowego szukanej prostej niech to będzie 'v'
i korzystasz z iloczynu skalarnego:
u◯v=0
8 lut 19:57
KK: Czyli (3,−2,1) o (a,b,c)=0 − gdzie o to iloczyn skalarny, i moge sobie dowolne a,b,c wybrać
(ktore to spełniają)?
8 lut 20:00
KK: Już wszystko wiem, dzieki bardzo. Ogólnie to ogarniam, ale ta dowolność a,b,c mnie zmyliła ( w
odpowiedziach był konkret)
8 lut 20:02
Krzysiek: napisałem wyżej że być może masz znaleźć płaszczyznę?
Bo płaszczyznę będziesz miał jedną a prostych nieskończenie wiele...
8 lut 20:16