Rozwiąż równanie ;))
Mati: Rozwiąż równanie:
8 lut 17:02
J:
1)Założenia
2) Wszystko na lewą stronę
3)Wspólny mianownik
8 lut 17:04
Mati: D=R − {−2,1}
| 1 | | 2 | | 1 | |
| − |
| − |
| |
| (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | | (x+2)(x−1) | |
Czy tak?
8 lut 17:09
J: Wspólny mianownik OK. Ale co z licznikami ?
8 lut 17:12
Marcin: | (x+2)*2−(x−1) | |
| =1 |
| (x+2)(x−1) | |
8 lut 17:14
Mati: Właśnie nie rozumiem co sie dzieje z tymi licznikami...
8 lut 17:15
J: | x−1 − 2(x+2) | |
| =1 |
| (x+2)(x−1) | |
8 lut 17:20
Mati: Chyba nie bardzo rozumiem każdy pisze co innego
8 lut 17:41
5-latek: Schowaj ten jezor − przeciez nie jestes dziewczyna

.
Marcin sie pomylil . ma byc zapisane tak jak napisal J
8 lut 17:46
Mati: No dobrze ale co dalej
8 lut 17:48
5-latek: Uporzadkuj licznik i zapisz po uporzadkowaniu rownanie
8 lut 17:50
bis:
| 1 | | 2 | |
| + |
| = 1 /*(x + 2)(x − 1), x≠−2 i x≠1 |
| x + 2 | | x − 1 | |
x − 1 + 2x + 4 = x
2 − x + 2x − 2
x
2 − 2x − 5 = 0
8 lut 17:53
Mati: | −x−5 | |
| =1  |
| (x+2)(x−1) | |
8 lut 17:54
5-latek: No i po co rozwiazujesz mu

Niech sam do tego dojdzie
8 lut 17:55
5-latek: Dobrze .
Teraz pomnoz obie strony rownania przez (x+2)(x−1) zeby pozbyc sie mianownika z lewej strony
rownania i co otrzymasz ?
Pamietaj z e w rownaniu mozesz sobie tak bezkarnie mnozyc
W nierownosci juz nie tak bezkarnie
8 lut 17:58
Mati: W odpowiedzi mam równanie sprzeczne...dlaczego?
8 lut 17:59
Mati: Aha no zaraz zobacze może jednak wyjdzie
8 lut 17:59
Mati: Wyszła mi delta ujemna a z tego rozwiązania kolegi wyżej nie wychodzi

czyli dobrze mam?
8 lut 18:02
bis:
Pierwszym krokiem w równaniach wymiernych po określeniu założeń jest pozbycie się
mianowników poprzez przemnożenie równania przez wspólny mianownik.
8 lut 18:06
Mati: | | −x−5 | |
Ja zrobiłem tak |
| =1 /(x+2)(x−1) |
| | (x+2)(x−1) | |
−x−5=x
2−x+2x−2
−x−5−x
2−x+2=0
−x
2−2x−3=0 wyszla mi delta ujemna czy dobrze?
8 lut 18:11
Mati:
8 lut 18:16
5-latek: Dobrze.
teraz napisz co z tego wynika jak delta wyszla ujemna
8 lut 18:22
Mati: Czyli równanie jest sprzeczne i x ∊ ∅ ?
8 lut 18:27
8 lut 18:34
Slodzik solony: 2x+1 przesun o 2 jednostki w prawo do osi x a nastepnie o 3 jednostki w gore do osi Y. = 2−2 =x
1−3 = −2 = x −2

? dobrze xd?
8 lut 19:08