Zerknie ktoś na ten wielomian
Miś: Dany jest wielomian W(x)= −4x3 − 2x2 + 1 = 0. Rozwiąż nierówność W(x)>0
Czy ma ktoś pomysł jak znalesc pierwiastki tego wielomianu, w kiszące podpowiadają aby
skorzystać z tw Bezouta, niestety nie wiem jak.
Proszę o pomoc
8 lut 16:26
Ajtek:
Najpierw znajdź pierwiastek tego wielomianu.
8 lut 16:27
5-latek: A jak brzmi to twierdzenie ?
8 lut 16:27
8 lut 16:30
Miś: Oo ok dzieki chyba sobie poradzę
8 lut 16:35
Hajtowy: W(x) = −4x
3−2x
2+1 = 0 ⇔ −(2x−1)(2x
2+2x+1) = 0 ⇔ x = .... v x = ...
8 lut 16:36
Miś: na wzór skróconego mnozenia bym nie wpadl
8 lut 16:41
Miś: To nie jest wzor skroconego mnozenia, jakim sposobem rozlozyles wielomian w ten sposob
8 lut 17:17
Ajtek:
Znalazł pierwiastek wymierny.
8 lut 17:19
Miś: No dobra pierwiastek wymierny to 1/2 teraz jak skorzystac z tego do takiego rozpisania
8 lut 17:59
5-latek: | | 1 | |
Podziel teraz wielomian przez dwumian (x− |
| ) |
| | 2 | |
8 lut 18:17