F.kwadratowa rozwiąż rówanie 2x³-18x=x²-9
Jony: Rozwiąż równanie :2x³−18x=x²−9
2x³ −18x −x² + 9 = 0
wiem że ma być tak a dalej co to nie wiem . Mógłby mi ktoś to wyjaśnić co dalej
8 lut 14:00
WW: wyłącz przed nawias wspólny czynnik
8 lut 14:02
Jony: 2x(x²−9)−1(x²−9) jeśli chodzi o to to wiem co dalej mam zrobić
8 lut 14:07
J: 2x(x2−9) − (x2−9) = 0 ⇔(x2−9)(2x−1) = 0
8 lut 14:08
J: Czyli x2 − 9 = 0 lub 2x −1 = 0
8 lut 14:09
exevan: to jest metoda grupowania
8 lut 14:10
exevan: Wzory są na stronie
1400
8 lut 14:11
Jony: przepraszam mój błąd , głupi popatrzyłem w odp tam gdzie nie trzeba było i rozkminiam o co
chodzi a to trzeba miejsca zerowe znaleźć . Więc nie trzeba mi nic tłumaczyć
8 lut 14:11