Dla [N[Saizou]]
5-latek: Saizou masz takie proste na razie .
Podstawa AB trojkata rownoramiennego ABC jest srednica okregu o promieniu r . kat C jest ostry
i wynosi alfa . Obliczyc pole tej czesci trojkata ktora lezy na zewnatrz okregu .
Potem jeszcze cos znajde
7 lut 16:36
Saizou :

AS=BS=ES=FS=r
∡ACB=∡ASF=∡BSE=α
∡ESF=180−2α
| r | | AF | |
| = |
| →r=AF→α=60o (bo α∊(0:90o)) |
| sin(180−α) | | sinα | |
| | 60 | | 1 | |
Pwycinka EFS=πr2* |
| = |
| πr2 |
| | 360 | | 6 | |
| | 1 | | 1 | |
Pszukane=r2√3− |
| πr2=r2(√3− |
| π) |
| | 6 | | 6 | |
7 lut 20:20
5-latek: Zadanie nr 2
Na okregu o promieniu dlugosci r opisano trapez rownoramienny . Punkt stycznosci dzieli ramie
trapezu na odcinki ktorych dlugosci sa w stosunku 1:2 . Oblicz dlugosc promienia okregu
opisanego na tym trapezie .
Zadanie nr 3 . Wykazac ze jeslim dlugosc wysokosci trapezu rownoramiennego jest srednia
geometryczna dlugosci podstaw to w ten trapez mozna wpisac okrag .
zadanie nr 4
Z punktu P lezacego na zewnatrz okregu poprpwadzono styczna i sieczna . Stosunek dlugosci calej
siecznej do dlugosci jej odcinka z ewnetrznego jest rowny 16:7 Oblicz stosunek dlugosci
odcinka stycznej(zawartego miedzy punktem P a punktem stycznosci ) do dlugosci calej siecznej
Na razie tyle .OK?
7 lut 21:32
Saizou :

h=
√ab
4ab+b
2−2ab+a
2=4c
2
(a+b)
2=4c
2
a+b=2c
czyli warunek okręgu wpisanego w trapez
7 lut 21:57
5-latek: | | a+b | |
tak bo nalezalo wykazac ze jesli h2=a*b to c= |
| gdzie c to dlugosc ramienia |
| | 2 | |
7 lut 22:05
5-latek: DO zadania nr 4 odpowiedz to . podac ?
7 lut 22:06
Saizou : właśnie liczę

a chcę wrzucić tu rozwiązanie dlatego tak mi to długo schodzi
7 lut 22:09
5-latek: Mi sie nie pali
7 lut 22:11
Saizou : a jaka jest długość całej siecznej skoro to prosta przecinająca krzywą w co najmniej dwóch
punktach
7 lut 22:12
Saizou :
| | CP | | √7 | |
ale jeśli dobrze zrozumiałem zamiar autora zadania to |
| = |
| |
| | AP | | 4 | |
7 lut 22:17
Eta:
ok
7 lut 22:20
Eta:
Treść "pokrętnie" napisana
7 lut 22:21
Saizou : tylko nadal nie rozumiem pytania o długość całej siecznej
7 lut 22:21
Eta:

Myślę ,że
|AP| −−− dł.
"całej siecznej"
7 lut 22:26
Saizou : też tak myślałem, ale potem sobie uświadomiłem że sieczna to prosta
7 lut 22:26
Eta:
dlatego napisałam: "pokrętna" treść
7 lut 22:28
Saizou :
7 lut 22:30
7 lut 22:31
5-latek:

| | 1 | |
Z rysunku widac z e DB=DF=r wiec kąt BDF=180−2(90− |
| x)=x |
| | 2 | |
Kąt DFe=x
| GF | |
| =cosx wiec GF=r*cosx |
| DF | |
| DC | | 1 | | 1 | | 1 | |
| =tg(90− |
| x)=ctg |
| x z tego DC=ctg |
| x*r |
| DB | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
Czworokat CEDF jest deltoidem ktorego pole wynosi Pd= CD*GF= r2ctg |
| x*cosx |
| | 2 | |
Kąt srodkowy EDF=180−2x
Pole wycinka kola ktore odpowiada temu kątowi srodkowemu P
w=
| | 1 | | 1 | |
|
| pir2(180−2x)= |
| pir2(90−x) |
| | 360 | | 180 | |
| | 1 | | 1 | |
WIec to pole Pz= Pd−Pw= r2(ctg |
| xcosx− |
| pi(90−x) Ja tak |
| | 2 | | 180 | |
zamiast alfa pisalem x
7 lut 22:35
Saizou : a zadanko bardzo fajne

biorę się za 2 od
5−latka
7 lut 22:36
Saizou : a co jest złego w moim rozwiązaniu ?
7 lut 22:37
5-latek: to do 1 zadania
7 lut 22:39
7 lut 22:39
5-latek: PO prostu pokazalem inny sposob rozwiazania i przygotowanie do ctg bo bedzie na studiach
7 lut 22:41
Saizou : powiem Ci że pierwsza moja myśl była, że kąt α ma zostać
7 lut 22:42
5-latek: Dobry wieczor
Eta

i pozdrawiam.
Tak jakos teraz wychodzi z rysunkami . Po Twojej podpowiedzi z podpisami jest teraz o niebo
lepiej .
Zeby tylko jeszcze nauczyc sie rysowac wielosciany
7 lut 22:44
7 lut 22:52
5-latek: | | p153 | |
W odpowiedzi ma R= |
| r ale to jest to samo |
| | 8 | |
Dobre bylo ?
7 lut 23:00
Saizou : bardzo dobre, oczywistej rzeczy na początku nie widziałem
7 lut 23:04
Ajtek:
Witaj
Eta 
.
5−latek, ale zaje.......extra rysunek

.
7 lut 23:06
bezendu:
Jakiego sygnału ? Ja jestem zajęty bryłami.. Pozdrawiam
7 lut 23:12
5-latek: Do zadania nr 4 odpowiedz to 3:4 ale to sobie zrob bo ja zaraz spanie (niestety jutro do
pracy

)
Wiec jeszce masz takie . Jutro napisze odpowiedz do tego zadania
Odleglosc srodkow dwoch okregow o promieniach R
1 i R
2 jest rpwna R
1+R
2.
Oblicz dlugosc promienia okregu stycznego zewnetrznie do danych okregow i do wspolnej stycznej
zewnetrznej tych okregow . Dobranoc
7 lut 23:13
5-latek: Ajtek naprawde staram sie jak moge z calych sil
7 lut 23:14
Saizou : wg. mnie zadanie 4 jest źle sformułowane
7 lut 23:17
Ajtek:
5−latek łap

. Takich rysunków to ja nie umiem robić

.
7 lut 23:21
5-latek: Saizou Taka jest tresc .
A zrobiles to zadanie z okregami ?
Ajtek tylko jescze musze sie nauczyc wstawiac tu wykresy , ale z innego programu
8 lut 15:00
zawodus: 5−latek a da się wstawiać obrazki z innego programu?
8 lut 15:10
5-latek: Witaj

A zobacz ze czasami
Mila albo
Eta wstwiaja wykresy gdzie te kratki sa rozszerzone
wiec chyba sie da
8 lut 15:18
Saizou :

R
1=R R
2=r
lABl
2+(K−r)
2=(K+r)
2
lABl=2
√Kr
analogicznie odcinki BC i AC
lBCl=2
√Rr
lACl=2
√KR
AC=AB+BC
2
√KR=2
√Kr+2
√Rr
KR=Kr+2
√KRr2+Rr
KR=Kr+2r
√KR+Rr
no i trzeba by wyliczyć K
8 lut 15:56
5-latek: Powiedz mi jak narysowales ten rysunek ?
| | R1+R2 | |
Wiec to wylicz i powinno wyjsc r= |
| |
| | (√R1+√R2)2 | |
W zwiazku z tym ze dzisiaj sobota wiec tylko jeszce jedno i idz sie pobawic OK?
Ze srodka ciezkosci trojkata rownobocznego T o boku dlugosci a zakreslono okrag o promieniu
| | a | |
|
| ograniczajacy kolo K . Oblicz pole figury T−K oraz figury K−T |
| | 3 | |
8 lut 16:18
5-latek: Napiszesz jak narysowales ?
8 lut 19:24
Saizou : 
użyłem układu, najpierw narysowałem czerwony okrąg, potem niebieski, styczną i dopasowałem
okrąg różowy
8 lut 21:23
Saizou : nie widziałem wcześniej Twojego postu
8 lut 21:25
5-latek:

Chodzi mi o to jak narysowales ten uklad xze masz te kratki rozszerzone bo tutaj sa takie
waskie
8 lut 21:52
Marcin:

Trzeba najpierw utworzyć układ, a później po jednym kliknięciu odjechać trochę tymi kratkami

np można tak:
8 lut 21:55
Eta:
8 lut 22:00
Saizou :
klikasz raz= ustawiasz osie
przesuwasz= ustawiasz szerokość kratek itp.
klikasz 2 raz= zatwierdzasz ustawienia szerokości itp
8 lut 22:00
5-latek: Bardzo serdecznie dziekuje za rady. Zaraz sobie zapisuje
8 lut 22:04
5-latek:

Udalo sie
8 lut 22:10
Saizou :
8 lut 22:10
5-latek: Przepraszam a jeszce chcialbym zapytac o taka rzecz .
jesli klikne na T i jak chce np napisac + albo − albo cos w nawias to nie napisze . jak to
robisz ze u Cie jest napisane ?
8 lut 22:46
Saizou : po prostu rysuję proste
8 lut 22:47
5-latek: OK

Jeszce raz dziekuje .
jak bede mial problemy to jeszce bede pytal
8 lut 22:50
Saizou : jak będę umiał to pomogę xd
8 lut 22:51