Napisz równania tych stycznych
Zosia: Napisz równania tych stycznych do wykresu funkcji f(x) =x
3 − 8x,
| | 1 | |
które są prostopadle do prostej y = |
| x + 3. |
| | 2 | |
Jak rozwiązać bez użycia pochodnej?
mamy równą y = −2x + b
1
jednak nie mogę ułożyć ukł. rów.
7 lut 16:31
Bizon:
... a dlaczego bez pochodnych ?
7 lut 17:05
Zosia: Ponieważ nie umiem zastosować pochodnej, przyg. się do matury nie chcę mieszać sobie
niepotrzebnie w głowie.
lub
Jeśli obliczenie pochodnej nie jest na tyle skomplikowane i możesz mi pokazać jak policzyć dla
danego przypadku.
7 lut 17:25
Zosia: 
czy mogę prosić o wskazówki, pomoc?
7 lut 17:50
Bizon:
pochodna tej funkcji jest prościutka do policzenia
f'(x)=3x2−8
7 lut 17:52
Bizon:
musimy na wykresie funkcji znaleźć punkty w których styczna do funkcji jest
| | 1 | |
jednocześnie prostopadła do y= |
| +3 |
| | 2 | |
Zatem 3x
2−8=−2 ⇒ 3x
2=6 x
2=2 x
1=−
√2 x
2=
√2
Teraz ze wzoru funkcji ustalisz y
1 i y
2 i napiszesz równania
7 lut 18:00
Bogdan:

y = x
3 − 8x,
styczne: y = −2x − 4
√2 oraz y = −2x + 4
√32
Jak bez pochodnej, to bez niej.
Można te styczne wyznaczyć w ten sposób:
Styczna y = −2x + b
Styczna ma z krzywą punkt wspólny, czyli w tym przypadku x
3 − 8x = −2x + b
| | b | |
x3 − 8x + 2x − b = 0 ⇒ x(x2 − 8) + 2(x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| | b | |
x(x − √8)(x + √8) + 2(x − |
| ) = 0 |
| | 2 | |
| b | | √8 | |
| = √8 lub |
| = −√8 ⇒ b = √32 = 4√2 lub b = −√32 = −4√2 |
| 2 | | 2 | |
7 lut 18:08
Bizon:
... "naciągane" to aż trzeszczy −

Z przyrównania prostej do krzywej ... nie wynika NIC
7 lut 18:27
Bogdan:
a masz inną propozycję bez zastosowania pochodnej?
7 lut 18:28
Bizon:
gdybym miał to podałbym ...ale nie pisałbym herezji ...
7 lut 18:35
Bogdan:
Pokaż, gdzie widzisz tę herezję?, a może nie zrozumiałeś rozwiązania, które zaproponowałem?
7 lut 18:41
Bizon:
| | b | |
a jakich to reguł matematycznych użyłeś aby z x(x−√8)(x+√8)+2(x− |
| )=0 |
| | 2 | |
"wyliczyć" te dwie wartości b
7 lut 18:50
Bizon:
... chyba nie tylko ja nie zrozumiałem rozwiązania które zaproponowałeś ...
7 lut 19:29
Bizon:

należałoby wyszukać dla x
3−8x+2x=b
takie b aby miały dwa punkty wspólne (nie 1 i nie 3)
x
3−6x=b
... i to są te b
7 lut 19:38
Zosia: zwątpiłam, że ktokolwiek odpisze
tak tylko
x(x
2 − 6)= b

x=0 lub x=
√6
znalazłam rozw.
b
1= −4
√2 b
2=4
√2
czy mogę prosić o skomentowanie tematu z :
https://matematykaszkolna.pl/forum/235818.html
czekam i czekam, ale nie odp. brak jakiejkolwiek
7 lut 20:36
Zosia: dwa punkty wspólne funkcji
x
3 − 6x = b oraz x
3 − 8x= 0
7 lut 20:40
Bizon:
... to zupełnie nie o t chodzi Zosiu ... trzeba znaleźć takie b
aby x3−6x=b miało 2 rozwiązania ... pokazałem to graficznie
Z tego otrzymamy b=−4√2 lub b=4√2 (to co Bogdan "naciągnął")
Takie b należałoby wstawić do równania y=−2x+b
7 lut 21:18
Zosia: ok, rozumiem
kolejne pytanie jak szukać?
x3 − 6x = b ?
7 lut 22:53
Bizon:
chyba tylko graficznie ...
Inna metoda to znów pochodne −
7 lut 23:03
Zosia: graficznie więc muszę zgadywać, nie mogę tego obliczyć.
8 lut 11:45
Bizon:
... można obliczyć ...ale znów z pochodną ... ale skoro z pochodną to po co "przez Poznań" −

Sposób z pochodną pokazaliśmy ma początku. −
8 lut 12:33
8 lut 12:36