Wyznacz wartość parametru
M: | | x2+mx−m+3 | |
Wyznacz wszystkie wartości parametru m (m∊R), dla których równanie |
| =0 |
| | x−2 | |
| | x1+x2 | |
ma dwa różne rozwiązania x1,x2 spełniające warunek |
| ≥m ? |
| | x1*x2 | |
zał: Δ>0
x
1x
2≠0
rozwiązaniem równania nie jest liczba 2
7 lut 15:01
Bizon:
... i licz ... tylko nie W.Ilicz −
7 lut 15:05
M: no właśnie coś źle liczę.... Więc liczyłam na pomoc z waszej strony
7 lut 15:24
J: To chociaż pokaż, co i jak liczysz ?
7 lut 15:26
7 lut 15:28
J: Witaj "Ajtek"
7 lut 15:31
Bizon:
Zatem
x
2+mx−m+3=0
Δ=m
2+4m−12
Δ>0 Δ'=64 m
1=−6 m
2=2
zatem x∊(−
∞, −6) lub x∊(2,
∞)
| x1+x2 | | −b | | a | | b | |
| = |
| * |
| =− |
| |
| x1x2 | | a | | c | | c | |
| | m | | m | | m−m2+3m | |
− |
| ≥m ⇒ |
| −m≥0 ⇒ |
| ≥0 |
| | −m+3 | | m−3 | | m−3 | |
m(m−4)(m−3)≤0
m≤0 lub m∊<3, 4>
i zbieraj ...
7 lut 15:43
M: dzięki wielkie
7 lut 15:48