uklad równanan.
mon: Dla jakiej wartości parametru a układ jest sprzeczny ?
3x−y+z=1
−x+2y+t=−2
2x−z−2t=a
6 lut 22:38
mon: jakby ktoś mógł pomóc...
6 lut 22:48
mon: nikt nie pomoże ?
7 lut 07:43
7 lut 08:24
mon: Ale jako że mam 4 niewiadome i tylko 3 równania, to nie powinienem skorzystać z metody Gaussa?
Zrobić schodki? Tylko własnie nie zabardzo mi to wychodzi...
Przecież nie mogę z Cramera korzystać, gdzie trzeba mieć tyle samo równań co niewiadomych.
7 lut 11:33
Artur: Uklad jest sprzeczny, jezeli rzad macierzy wyznacznikow jest rozny od rzedu macierzy
uzupelnionej.
7 lut 11:37
Artur: Macierzy wspolczynnikow*, co ja pisze za glupoty.
7 lut 11:37
mon: oo dziekuje, to bede cos kombinować
7 lut 12:49
mon: Przepraszam ze tak mecze ale czy wynik to a=−2 ?
7 lut 20:41