matematykaszkolna.pl
Indukcja matematyczna pr exevan: Czy na maturze PR jest indukcja matematyczna? Pytam bo mam problem z ogarnięciem przykładów ze sprawdzeniem czy równanie jest podzielne przez jakąś liczbę. Prawdziwość równania umiem już sprawdzić, ale właśnie z tą podzielnością coś ciężko.
6 lut 20:38
Mila: Nie ma indukcji na maturze. Jeśli jednak znasz tę metodę dowodzenia twierdzeń i dobrze zastosujesz, to otrzymasz pełną pule punktów.
6 lut 20:40
exevan: Czyli mówisz, że lepiej jak się jeszcze nauczę tego sprawdzania podzielności?
6 lut 20:41
zawodus: Jedna umiejętność więcej ci nie zaszkodzi emotka
6 lut 20:44
Mila: Na pewno zadanie z podzielności będzie na poziomie wiedzy obowiązującej w LO. Pisz te zadania z podzielności, to zobaczymy jakie masz problemy.
6 lut 20:44
albin55: zawsze dobrze jest poprowadzić dowód kilkoma metodami . zadania z podzielności są jednak czasami bardzo trudne do wykazania właśnie metodą indukcji. Tak jest w przypadku zadania które opublikowałem.
7 lut 11:38
PW: 235316 − może ktoś dokończy? (moja podpowiedź z błędem, który wytknął albin55, ale nie zdołał pokazać dowodu).
7 lut 12:10
albin55: ..poszedłem tą drogą ale wychodzą wręcz kosmiczne sumy. Zastanawiam się nad tym czy nie indukcyjnie można to wykazać. Proszę mi wierzyć nie jestem leniuszkiem emotka
7 lut 12:44