indukcja - prosze o pomoc
albin55: Proszę o pomoc w zadaniach z indukcji matematycznej:
1/ wykaż , ze liczba nn − n2 + n − 1 jest podzielna przez ( n−1 )2 dla wszystkich
całkowitych n większych od 1
3 lut 17:15
PW: Dla n=2 mamy
22 − 22 + 2 − 1 = 1
Liczba jest podzielna przez (2−1)2 = 1. Twierdzenie jest prawdziwe dla n=2.
Teraz założenie dla n=k i teza dla n=k+1. Napiszesz? Trzeba samemu próbować. W dowodzie
pomożemy.
3 lut 17:20
albin55: teza: (n+1)n+1 −(n+1)2 +n = (n−1)2 *d gzie d jest całkowite
i dalej mam pomroczność jasną
3 lut 18:23
albin55: założenie oczywiście tez potrafię napisać − nie widzę dowodu
3 lut 18:25
albin55: z prawej strony tezy powinno byc n2*d − pomyłka − nie otrzaskany jestem z zapisem na
komputerze
3 lut 18:54
albin55: Wystarczy jakaś mała podpowiedź , żeby ruszyć z miejsca
4 lut 13:18
PW: Chyba nie obędzie się bez tego, że
| | | | | | | | | |
(n+1)n+1 = (n+1)•[ | nn + | nn−1 + | nn−2 +...+ | n1 + 1] |
| | | | | |
(gdzieś musimy zobaczyć założenie, czyli n
n−n
2+n−1)
4 lut 13:57
albin55: wyciągasz (n+1) przed nawias zatem czemu w górnej części symboli Newtona pojawia się (n+1) a
| | | |
nie jak w pierwszym elemencie | |
| | |
4 lut 15:29
albin55: szedłem tym tropem wczoraj − i nawet jak zastąpię cztery składniki założeniem to zostaje mi
taki dwumian (d+2)*n2 −2*d*n +3 i jestem znowu w lesie . Może się mylę ale wydaje mi sie ,
ze tu musi być inny myk
4 lut 15:56
PW: Z tym dwumianem masz rację. Zmieniłem koncepcję w trakcie pisania (wyłączyłem n+1) i zmieniłem
tylko w pierwszym.
4 lut 17:11
albin55: znowu zamiast trójmian napisałem dwumian − sorry
4 lut 18:22
Ada: Indukcja jest konieczna

n
n−n
2+n−1=n
n−1−n
2+n=(n−1)(n
n−1+n
n−2+...+n
2+n+1)−n(n−1)=
(n−1)(n
n−1+n
n−2+...+n
2+n+1−n)=(n−1)(n
n−1−n
n−2+2n
n−2+...+n
2+n+1−n)=
(n−1)(n
n−2(n−1)+2n
n−2−2n
n−3+3n
n−3+...+n
2+n+1−n)=
(n−1)(n
n−2(n−1)+2n
n−3(n−1)+...+(n−2)n(n−1)+n(n−1)−(n−1))=
(n−1)
2(n
n−2+2n
n−3+...+n(n−2)+n−1)
Co w zasadzie kończyłoby dowód.
Czasami indukcja jest zUa.
10 lut 02:09