Oblicz obwód trójkąta ABC
Matejko: Oblicz obwód trójkąta ABC i promień okręgu opisanego na tym trójkącie , jeżeliab=3√5 ac=2 i
cos kąta acb jest rowny −45
proszę o podpowiedz. Sinus jest równy 35?
6 lut 19:37
Matejko:
6 lut 19:47
Hajtowy: Rysuj i działaj, z rysunku dużo wywnioskujesz.
6 lut 19:50
Matejko: nie wiemm właśnie ale wiem, że sin jest równy =
35
6 lut 19:53
Matejko:
6 lut 20:33
Bogdan:
Chętnie bym Ci pomógł, ale nie odpowiadasz, np. tu
235725
6 lut 20:51
Matejko: link skasowałem i nie mogłem znaleźć dzięki

pomóż
6 lut 20:54
Bogdan:
Wystarczy w wyszukiwarkę wpisać swój nick i znajdą się Twoje wpisy.
Do obliczenia R zastosuj twierdzenie sinusów, do obliczenia obwodu potrzebujesz długości
boku BC (przy okazji − punkty oznaczamy dużymi literkami), długość tego boku obliczysz
wykorzystując twierdzenie kosinusów.
6 lut 21:00
Matejko: tak ale czy ten cos jest równy sin 35?
7 lut 08:37
Matejko:
7 lut 14:24
Matejko:
7 lut 16:10
Matejko: nie wiem jak ten brakujący bok policzyc proszę o pomoc
7 lut 17:11
Matejko: już mam dzięki
7 lut 17:15