Oblicz:
Matejko: Oblicz promien okregu opisanego na trapezie jezeli ramie trapezu ma długosc 10cm dluzsza
podstawa 16cm a wysokosc 5√3 cm
i tu link:
https://matematykaszkolna.pl/forum/190449.html
dlaczego z tw sinusów tak policzył tzn:
10
2R=
=...
5√314
nie rozumiem dlaczego 2R i skąd to wziął. Tak o sobie chyba zapisać nie można. Proszę o
rozwianie moich wątpliwości
5 lut 13:31
Matejko:
5 lut 13:42
Bogdan:
x = √100 − 75 = 5, 16 − x = 11, y = √121 + 75 = 14
√3
5√3
sinα =
albo sinβ =
2
14
14
10
Korzystając z twierdzenia sinusów w trójkącie ABC: 2R =