MONOTONICZOŚC I EKSTREMUM LOKALNE
kacpi: okres monotoniczność i ekstrema lokalne funkcji:
6 lut 15:46
J:
1) Pochodna
2) Analiza pochodnej
6 lut 15:51
Ajtek:
Ja bym zaczął od dziedziny

.
6 lut 15:53
J: Słusznie. Ale założyłem,że przy tak prostej funkcji z tym nie będzie problemu
6 lut 15:54
kacpi: 1) pochodna czyli
a analize to znaczy co?
6 lut 15:54
J: Pochodna nie taka (pierwszy człon)
6 lut 15:56
Ajtek:
| | 1 | |
Dlaczego 2 |
| x 2 |
| | 3 | |
6 lut 15:56
kacpi: | | 2 | |
oj sory chyba |
| x 2   ? |
| | 3 | |
6 lut 16:00
studentka M : napisałeś to samo..
6 lut 16:02
kacpi: no to ja nie wiem jak to ma wyglądać
6 lut 16:03
studentka M : a skąd Ci sie wziela ta 2 przed 13 ?
6 lut 16:05
kacpi: z oblicznia pochodnej ale teraz patrze ze zamiast 2 powina być 3 tak?
6 lut 16:07
studentka M : tak
6 lut 16:08
kacpi: | | 1 | |
okey czyli mam pochodną 3 |
| x2+4x+21 a analize jak się robi? |
| | 3 | |
6 lut 16:10
Ajtek:
| | 1 | |
Jaki masz znak pomiędzy 3 i |
| |
| | 3 | |
6 lut 16:15
kacpi: trzeba skrócić tak?
6 lut 16:17
Ajtek:
Tak

.
6 lut 16:17
Ajtek:
Zapisz finalną postać pochodnej.
6 lut 16:18
kacpi: okej czyli jest x2 +4x+21 i co dalej delta x1 i x2?
6 lut 16:19
Ajtek:
Yhy.
6 lut 16:23
6 lut 16:24
kacpi: delta wyszła mi ujemna czyli brak miejsc zerowych czyli brak ekstremum tak?
a monotoniczność to jak się ustala?
6 lut 16:26
Ajtek:
Spójrz w link który pokazałem.
6 lut 16:29
6 lut 16:29
Artur miast z mat to telew: Ja bym zauważył to po pierwsze,że obecnie tak poważne 'wydawnictwo"
jak encyklopedia matematyki nie 'operuje'podobno pojęciem ekstremum "lokalnego"−
co słyszałem od docenta K!
6 lut 16:34
kacpi: tylko ze tam jest funkcja 2 członowa a ja mam 3 członową
chyba że to mam być tak:
x2+4x+21
x2+4x = (x+2)(x−2)
czyli x=−2 i x =2
czyl funkcja rośnie w przedziałach −nieskończoność do −2 i od 2 do +nieskonczoność
a malej od −2 do 2 tak?
6 lut 16:36
kacpi: Artur ja mam gdzieś encyklopedie życie to nie książka
6 lut 16:37
Ajtek:
Nic nie kombinuj. Tam masz liczone już z pochodnej, która jest podobnie jak u Ciebie f.
kwadratową.
Δ wychodzi ujemna zatem ta funkcja nie posiada miejsc zerowych i jest zawsze większa 0. Zatem
funkcja wyjściowa 1/3x3+2x2+21x−2 jest rosnąca w całej dziedzinie.
6 lut 16:39
kacpi: okej dzieki AJTEK !
6 lut 16:40
nika96: F(x)= 2x −4 dla x≤3
. x+2 dla x>3
Ile jest miejsc zerowych jak to obliczyć w ogóle
7 kwi 18:46
bezendu:
Dziedzinę w tym wypadku akurat pomijamy, bo nie wpływa ona na rozwiązanie i jest oczywista
D=R
7 kwi 18:47
daras: nie zgodziłbym sie z tym że cokolwiek tu pomijamy
7 kwi 18:49