trygonometria
Jacek: no to na jtro mam takie fajne zadanko z trygonometri
nieszczesna praca domowa kto pomoze mi lub cos podpowie

2cos
2x−1
−−−−−−−−−−−−−−−− = 1
2tg(45 − x )sin
2(45 + x)
przy 45 sa stopnie.
Ktoś umiał by mi pomoc bo ja siedze i proowałem ale na marne
5 lut 22:00
Jacek: ktoś umie

5 lut 22:07
5 lut 22:10
Saizou :
najpierw założenia
| | sinx | |
potem zastosuj wzór: tgx= |
| oraz sin(x±y) i cos(x−y) |
| | cosx | |
5 lut 22:10
Jacek: to to i ja wiem

probowałem ale nei wychodzi
5 lut 22:10
Ajtek:
Cześć
Saizou 
.
5 lut 22:11
Jacek: no ok sprobuje i ta metoda
5 lut 22:11
Ajtek:
Pokaż obliczenia
Saizou sprawdzi

.
5 lut 22:11
Jacek: tzn sprobuje zorbic tym co Saizou podpowiedział chodz wydaje mi sie ze ropbowałem i cos nie
wyszlo no ale sporbuje jeszcze raz
5 lut 22:12
Saizou : może lepiej nie, bo będę musiał liczyć

ale może się skuszę
5 lut 22:13
Jacek: sprobuje rozpisac wzorami i zobacze moze cos sie poskraca czy cos
5 lut 22:14
Ajtek:
Dlatego, że trzeba liczyć, nie chce mi się

.
5 lut 22:14
Saizou : wiec jest nas więcej, leni
5 lut 22:15
Ajtek:
Yhy, ale cichosza

.
5 lut 22:16
Jacek: hłe hłe moze i ja sie do leni zalapie ale musze sie sprezyc

bo matura za 3 miechy ale i tak
jeszcze 2 tygodnie temu z trygonometri nic nie umialem zrobilem duzo zadan czesc przy pomocy
matematyka.pisz.pl i sukces taki ze na 4 spr zaliczylem
5 lut 22:17
Saizou : a to jest tożsamość
5 lut 22:19
Saizou : a jednak nie
5 lut 22:21
Jacek: no włąsnie to moja jedyna slabosc
5 lut 22:22
Jacek: jak to nie to jest tozsamosc ... chyba
5 lut 22:23
Jacek: noi dobra zastosowałem wzory odpowiednie w liczniku wyszlo mi cos2x
a w mianowniku mam rozpisany tg na sinx / cosx poznej wozry na sin(a − B) i cos(a − B) noi do
tego w mianowniku mam iloczyn i co dalej podpowiedzi jakies
5 lut 22:28
Jacek: pomoże ktos

nikt trygonometri nie ogarnia
5 lut 22:33
Saizou : to rozpisze ale może to trochę potrwać
5 lut 22:33
Ajtek:
Niech Jacek rozpisze swoje rozwiązanie.
5 lut 22:34
Jacek: no moge ale mowie co mi wyszlo w liczniku mam cos2x
5 lut 22:38
Jacek: a w mianowniku mam iloczyn sin2(45 + x) razy 2 i w liczniku sin45cosx − cos45sinx i w
mianowniku cos45cosx + sin45sinx
5 lut 22:39
Jacek: pomysly jakies ?
5 lut 22:39
Saizou :
| 2cos2x−1 | |
| |
| 2*tg(45−x)sin2(45+x) | |
| | sin(45−x) | | cosx−sinx | |
tg(45−x)= |
| = |
| |
| | cos(45−x) | | cosx+sinx | |
| | √2 | |
sin(45−x)=sin45cosx−cos45sinx= |
| (cosx−sinx) |
| | 2 | |
| | √2 | |
cos(45−x)=cos45cosx+sin45sinx= |
| (cosx+sinx) |
| | 2 | |
| | √2 | | 1 | |
sin2(45+x)=(sin45cosx+cos45sinx)2=( |
| (cosx+sinx))2= |
| (cosx+sinx)2 |
| | 2 | | 2 | |
mianownik :
| | cosx−sinx | | 1 | |
2* |
| * |
| (cosx+sinx)2=(cosx−sinx)(cosx+sinx)= |
| | cosx+sinx | | 2 | |
cos
2x−sin
2x=cos
2x−(1−cos
2x)=cos
2x+cos
2x−1=2cos
2x−1
zatem tożsamość
5 lut 22:41
Jacek: czekaj czekaj bo sie zagubilem
5 lut 22:44
Jacek: aaa dobry patent przed nawias wyciagnac dzieki bosie zatrzymalem tak w polowie twojego dzieki
za pomoc
5 lut 22:46
Jacek: na pomoc moglbym liczyc w ostatnim przykladzie
5 lut 22:47
Saizou : czyli jednak miałem racje że tożsamość
5 lut 22:47
Jacek: moge liczyc na pomoc

w przykladzie ostatnim
5 lut 22:51
Saizou : to wrzuć
5 lut 22:53
Jacek:
cos22x − 4cos2x+3
−−−−−−−−−−−−−−−− = tg4x
cos22x + 4cos2x−1
5 lut 22:54
Saizou : to to dzieła musisz rozpisać ze wzorów
5 lut 22:56
Jacek: nie no błagam w tym już pomoz to juz mnie przerasta tamten przyklad rozpisalem tylko nie
wiedzialem co dalej a jak przed nawias wycignoles to juz poszlo
5 lut 22:57
Saizou : pomyśl trochę sam najpierw
5 lut 23:00
Uczeń - Jan: to jedyny pomysl to 1 trygonometryczna i to tyle pomoz b jak w poprzednim przynajmniej pol
przykladu zrobilem tak tu nie umiem nic mowie szczerze zeby nie bylo ze swiruje czy sie lenie
bo w poprzednim zrobilem pol
5 lut 23:07
Saizou :
podpowiem że
cos(2x)=2cos2x−1
5 lut 23:07
Jacek: widze nie jestem sam w tych co nie umieja

tyle fajnie
5 lut 23:07
Jacek: w poprzednim tez pol zrobiłem Jan ogarnij najpierw poprzedni dopieru tu patrz

bo to to jest
o niebeo trudniejsze
5 lut 23:08
Uczeń - Jan: ale tam jest cos22x a nie cos 2x
5 lut 23:09
Jacek: no własnie wiec co dalej Saizou pomoz nam

albo daj jakas podpowiedz jeszcze
5 lut 23:09
Saizou : rozpiszę licznik a wy mianownik

licznik
cos
2(2x)−4cos
2x+3=
(2cos
2x−1)
2−4cos
2x+3=
4cos
4x−4cos
2x+1−4cos
2x+3=
4cos
4x−8cos
2x+4=
4(cos
4x−2cos
2x+1)=
4(cos
2x−1)
2
5 lut 23:12
Bogdan:
| | 2cos2x − 1 | |
Pierwsza tożsamość: |
| = 1 |
| | 2tg(45 − x) sin2(45 + x) | |
Korzystamy z: (tg(45 − x) * tg(45 + x) = 1 i 2cos
2x − 1 = cos2x
| | 2cos2x − 1 | | tg(45 + x) | |
L = |
| * |
| = |
| | 2tg(45 − x) sin2(45 + x) | | tg(45 + x) | |
| | cos2x tg(45 + x) | | cos2x sin(45 + x) | |
= |
| = |
| = |
| | 2sin2(45 + x) | | 2sin2(45 + x) cos(45 + x) | |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
= |
| = |
| = |
| = 1 = P |
| | sin(2(45 + x)) | | sin(90 + 2x) | | cos2x | |
5 lut 23:14
Jacek: aha to jest licznik i co nie da sie z tym nic wiecj
5 lut 23:14
Jacek: bogdan a pomogl bys z tym drugim przykladem
5 lut 23:15
Saizou : a po co? zobacz co wyjdzie z mianownika
5 lut 23:16
Jacek: no pomoz

tak wgl polecenie brzmi udowodnij tozsamosc
5 lut 23:21
Saizou : czy tak ciężko to rozpisać

cos
2(2x)=(cos(2x))
2=(2cos
2x−1)
2 =4cos
4x−4cos
2x+1
4cos
4x−4cos
2x+1+4cos
2x−1=4cos
4x
| 4(cos2x−1)2 | | sin4 | |
| = |
| =tg4x |
| 4cos4x | | cos4x | |
5 lut 23:25
Jacek: oh dziekuje Saizou to si enazywa lenistwo wiem ze to mnie nie tlumaczy ale trygonometri mam
dosc procz tych 2 przykladow zrobilem 6 zadan i mam dosc ale dziekuje za pomoc

naprawde
bardzo dziekuje
5 lut 23:26
Uczeń - Jan: ej a mi tozsamosc nie wyszla
5 lut 23:26
Uczeń - Jan: ale błąd okej juz wyszło haha xD dzieki za pomoc Saizou
5 lut 23:26
Saizou : mnie nie dziękujcie, tylko bierzcie się do roboty bo maturka w maju
5 lut 23:35