Marcin: W trójkącie mamy dane: |AC| =
√3 i |∡ACB| = 90°. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą,
która utworzyła z bokiem AC kąt 60° i przecięła bok AB w punkcie D tak, że |AD| : |DB| = 1:3
Oblicz długość boków AB i BC oraz długość odcinka CD.
Powiedzcie mi czy stworzyłem do tego dobre równanie i czy mogę z niego policzyć moje
niewiadome.
2xtw cosinusów. i pitagoras:
| ⎧ | x2=y2+3−√3y | |
| ⎨ | 9x2=z2+y2−√3x |
|
| ⎩ | 3+z2=16x2 | |
5 lut 21:35
bezendu:
Widzę arkusze Pazdro lecą ?
5 lut 21:37
Marcin: A nie wiem, dostałem od nauczycielki i mam podpisane: "próbny arkusz maturalny R−1"
Cześć
bezendu, jak tam ferie i nauka?
5 lut 21:40
bezendu:
A bardzo dobrze, od rana do wieczora robię zadania, muszę nadrobić zaległości, żeby się w maju
nie ośmieszyć wynikiem.
Dobrze masz te równania.
5 lut 21:43
Marcin: Tam zaraz ośmieszyć

Dzięki
5 lut 21:46
bezendu:
5 lut 21:46
Marcin: Druga sprawa to obliczenie tego. Jest dość dużo rachunków
5 lut 21:51
bezendu:
Nie masz odpowiedzi ?
5 lut 21:53
Marcin: Nie mam. Dostałem same zadania
5 lut 21:54
bezendu:
Nie chcę za Ciebie rozwiązywać.
5 lut 21:55
Saizou :
cześć chłopaki
Marcin pomyśl nad tw. sinusów
5 lut 21:57
Saizou : a jak chcesz to mogę to rozwiązać
5 lut 21:57
Marcin: Zauważyłem że mogę skorzystać z twierdzenia sinusów jak już miałem ten układ i ambitnie do tego
podszedłem, dlatego próbuje to ciągle rozwiązać

Napisz swoje rozwiązania, porównam sobie
wynik
5 lut 21:59
Saizou :

b=
√3
z tw. sinusów otrzymamy
| d | | 2√3 | | 2√3 | |
| = |
| x →d= |
| x*sinα |
| sinα | | 3 | | 3 | |
2
√3sinα=18cosα
| cosα | | 2√3 | | √3 | |
| = |
| = |
| =ctgα |
| sinα | | 18 | | 9 | |
9
2+
√32=(4x)
2
81+3=16x
2
4x=2
√21
i z tw. cosinusów
x
2=b
2+d
2−2bdcos60
21=12+4d
2−4
√3d
4d
2−4
√3d−9=0
za wyniki nie odpowiadam
5 lut 22:01
Marcin: Szybki jesteś
5 lut 22:02
Saizou : bo miałem wcześniej to napisane, tylko nie chciałem wrzucać
5 lut 22:03
bezendu: Marcin ile Ty tego

pijesz ? Jutro do szkoły idziesz...
5 lut 22:05
Marcin: Domyśliłem się, ale chciałem CI komplement sprawić

Biorę się za kolejne zadanie
5 lut 22:06
Marcin:
bezendu Od teraz tylko soczek
5 lut 22:07
Saizou : Marcinie matematyką trzeba się rozkoszować a nie liczyć na łeb na szyje
5 lut 22:08
Marcin: No rozkoszuję się!
5 lut 22:09
5 lut 22:25
Eta:
Skąd ja znam "dudusia"?
5 lut 22:29
bezendu:
Czyżby Eta ?
5 lut 22:31
Saizou : może to lepiej pokaże to co tam było zrobione
| x4−4x2+x+6 | | x4+2x3−2x3−4x2+x+2+4 | |
| = |
| = |
| x+2 | | x+2 | |
| | x3(x+2)−2x2(x+2)+1(x+2)+4 | |
= |
| = |
| | x+2 | |
| x3(x+2) | | 2x2(x+2) | | 1(x+2) | | 4 | |
| − |
| + |
| + |
| = |
| x+2 | | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
5 lut 22:31
bezendu: A ja wolę podzielić tak jak duduś

Marcin czy następne zadania jest z rękawiczkami ?
5 lut 22:32
Eta:
5 lut 22:33
Marcin: Bezendu następne to obliczenie wartosci wyrażenia z logarytmami

A nie można tego schematem Hornera zrobić? Mi wyszły wszystkie współczynniki takie same, a
reszta równa 4. ( u dudusia reszta też jest równa 4

)
5 lut 22:46
Bogdan:

Dane w zadaniu: |AC| =
√3 i |∡ACB| = 90°. Przez wierzchołek C poprowadzono prostą,
która utworzyła z bokiem AC kąt 60° i przecięła bok AB w punkcie D tak, że |AD| : |DB| = 1:3
Na rysunku
a |AD| : |DB| = 1 : 3, ale miara kąta ACD nie może być równa 60
o.
Na rysunku
b miara kąta ACD może być równa 60
o, ale |AD| : |DB| nie może być równe 1 : 3
I co w tej sprawie
Marcinie powiesz?
5 lut 22:49
Marcin: Na swoim rysunku też mi 60st tam nie pasowało. Według mnie ten kąt przy AC powinien mieć 30st,
ale taką mam treść zadania w arkuszu i nic nie poradzę.
5 lut 22:55
Bogdan:
Po prostu dane w tym zadaniu są sprzeczne. Saizou wykonał obliczenia na podstawie
błędnie sporządzonego rysunku, odcinek 3x dłuższy od odcinka x, a to oznacza, że naprzeciw
boku 3x jest kąt o większej mierze od kąta leżącego naprzeciw boku o długości x (u Saizou
jest odwrotnie).
5 lut 23:02
Marcin: To jest zadanie z arkuszy maturalnych i takie tam są dane

Co mam w takim razie napisać
nauczycielce w odpowiedzi? Dane są sprzeczne?
5 lut 23:08
Saizou : tak jak na maturze próbnej z OKE ze stycznia

zadanie na optymalizacje z trójkątem. Istnieje
tylko jeden taki trójkąt
5 lut 23:10