:)
Klara: Nie za bardzo wiem, jak mam się zabrać za to zadanie. Mógłby mi ktoś pomóc?

Oblicz wartość m wiedząc,że proste k i l są równoległe, gdy k: y=(m+4)x−1 l: y=−mx+2
5 lut 21:17
5 lut 21:22
bezendu:
k:y=(m+4)x−1
l:y=−mx+2
a1=m+1
a2=−m
Żeby były równoległe to a1=a2
m+4=−m
dokończ
5 lut 21:24
Klara: Po pierwsze nie dubel, tylko komputer mi się zawiesza, a po drugie, nigdy nie prosiłam na tym
forum o gotowca, bo matury za mnie także nikt nie napiszę, więc nie ma sensu korzystać z
gotowców! Pozdrawiam.
5 lut 21:25
Klara: Wiem skąd wziął się współczynnik a2, ale mógłbyś mi powiedzieć dlaczego w a1 wyszedł Ci taki
wynik.Ja zrobiłam to tak, że y=mx+4x−1 i nie wiem, czy z tego jakoś ma wyjść?
5 lut 21:31
bezendu:
Wiesz co to jest a1 ? To nie żaden wynik a1 to jest to co stoi przy x czyli (m+4)
a Ty masz wynik podać... Już chyba prostszej rzeczy nie ma jak przenieś na jedną stronę ?
5 lut 21:34
5-latek: Bezendu w 3 linijcie sie pomylil oczywiscie ma byc a1=m+4
Maturzystko porownujesz wspolczynniki i masz
m+4=−m
m+m=−4 to 2m=−4 to m= ....
Przeciez wspolczynnik kierunkowy prostej to jest to co stoi przy x
5 lut 21:37
Mila:
Klaro a1 i a2 to są współczynniki kierunkowe prostej w postaci:
y=a*x+b
W pierwszej prostej
a1=(m+4)
w drugiej
a2=−m
Aby proste były równoległe (||), to współczynniki muszą być jednakowe,
Bezendu, pomylił sie i napisał 1 zamiast 4
m+4=−m
2m=−4
m=−2
5 lut 21:40