Matura.
Marcin:
Poprosiłbym o jakieś zadanie i późniejsze podpowiedzi, albo sprawdzenie moich obliczeń
4 lut 18:50
zawodus: Zadanie czego ma dotyczyć?
4 lut 18:51
ICSP: Czy istnieje liczba naturalna n, dla której liczba n4 + 4n3 + 7n2 + 3 jest kwadratem liczby
całkowitej ?
4 lut 18:51
zawodus: Nie zbyt ambitne jak na maturę?
4 lut 18:52
Marcin: Ogólnie chodzi o maturę, także dotyczyć może wszystkiego co może się na niej znaleźć
4 lut 18:54
ICSP: Na pewno prostsze od twojego wielomianu
4 lut 18:54
zawodus: Moje nie było na maturę

tylko znalazłem je w podręczniki do lo i się zastanawiałem po co tam
się znalazło
4 lut 18:56
zawodus: dobra Marcin czekamy na rozwiązanie...
4 lut 18:59
Marcin: Nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Mam rozbijać ten wielomian?
4 lut 19:09
Marcin: Ewentualnie mogę sprawdzać na piechotę. Na maturze dostałbym za to punkty, serio
4 lut 19:14
maturzysta14: też porposze o jakieś zadania zarówno jesli chodzi o zakres podstawowy jak i rozszerzony
4 lut 19:17
Marcin: maturzysta14, a to moje zadanie jesteś w stanie rozwiązać?
4 lut 19:18
Saizou : Marcin jeśli byś pokazał że coś takiego jest to ok, bo masz za zadanie wykazać czy
istnieje takie n dla którego wielomian jest kwadratem liczby całkowitej
4 lut 19:18
Bogdan:
Powtarzam Marcinie zadanie, które Ci zaproponowałem.
1) Wyznaczyć zależność między miarą kąta nachylenia ściany bocznej dowolnego ostrosłupa
prawidłowego do płaszczyzny podstawy i miarą kąta β nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny
podstawy tego ostrosłupa.
I kolejne zadanie.
2)Mamy 5 wielościanów foremnych: czworościan, sześcian, ośmiościan, dwunastościan
i dwudziestościan. Dlaczego nie istnieje więcej wielościanów foremnych? Odpowiedź
uzasadnić.
4 lut 19:18
Mila:
1) Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla ktorych równanie:
2x2+(3−2m)x−m+1=0 ma dwa różne rozwiazania x1, x2 takie , że:
|x1−x2|=3
2) Oblicz najmniejszą wartość wielomianu:
(x−1)*(x−2)*(x−3)*(x−4)+4
4 lut 19:20
maturzysta14: Marcin, staram się ale narazie brak skutecznych pomysłów.
4 lut 19:21
Marcin: Panie Bogdanie to 1 zadanie próbowałem, próbowałem, ale po wyliczeniu tego dla różnych
ostrosłupów prawidłowych nie mam koncepcji co do dalszego rozwiązania
4 lut 19:21
alojzy: Bogdan twoje zadania są zdecydowanie nie związane z maturą..
4 lut 19:22
alojzy: Mila zadanie 2 bardzo ciekawe, pierwsze w miarę standard.
4 lut 19:23
maturzysta14: Mila 1. −5/2 i 7/2 ?
4 lut 19:26
alojzy: Mila zadanie drugie to 3 tak?
4 lut 19:28
5-latek: Nie bede Cie meczyl trudnym zadaniem .
Graniastoslop prawidlowy trojkatny ktorego wszystkie krawedzue maja dlugosc a rozcieto na dwa
wielosciany plaszczyzna przechodzaca przez krawedz podstawy i nachylona to podstawy pod
katem alfa
Obliczyc stosunek objetosci wieloscianu zawierajaca te podstawe do do objetosci drugiego
wieloscianu
Zadanie nr 2
| | 1 | |
Rozwiaz rownanie sinx+cosx+tgx+ctgx= |
| |
| | sinxcosx | |
4 lut 19:30
Radek:
1) Od Pani Mili
2x
2+(3−2m)x−m+1=0
Δ>0
(3−2m)
2−8(−m+1)>0
9−12m+4m
2+8m−8>0
4m
2−4m+1>0
(2m−1)
2>0
|x
1−x
2|=3
p(x
1−x
2)
2}=3 /
2
(x
1−x
2)
2=9
x
12−2x
1x
2+x
22=9
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=9
| 4m2−12m+9 | | −m+1 | |
| −4* |
| =9 /4 |
| 4 | | 2 | |
dobrze myślę ?
4 lut 19:31
Marcin: 1) od Pani Mili.
Δ>0
(3−2m)
2−4*2*(−m+1)
4m
2−4m+1>0
Δ=0
(x
1−x
2)
2=9
x
12 −2x
1x
2+x
22=9
x
12 +2x
1x
2+x
22−4x
1x
2=9
(x
1+x
2)
2−4x
1x
2=9
I jedziemy dalej z Vietta
Z tego wychodzi równanie kwadratowe i m
1=.. i m
2
=..
I to są nasze dwa m z treści zadania.
4 lut 19:40
zawodus: 5−latex ctg już nie ma na maturze.
4 lut 19:43
maturzysta14: mam tak jak wy x)
w 2. zatrzymałem się na x4−10x3+35x2−50x+28 , jedyny pomysł to potraktować to pochodną (?)
4 lut 19:44
Marcin: pochodną?
4 lut 19:44
maturzysta14: tak, pochodną, jestem w liceum na profilu matematycznym i dodatkowo robilismy ten dział,
całki mieliśmy przez ferie
4 lut 19:46
zawodus: maturzysta14 pochodnych nie ma na maturze (obecnej)
musisz wpaść na inny trick
4 lut 19:46
zawodus: oczywiście sposób z pochodną jest ok, ale 80 maturzystów tego nie umie
4 lut 19:47
maturzysta14: czyli gdybym zrobił to zadanie pochodną nie dostane punktów?!
4 lut 19:48
zawodus: 80 %

lub nawet około 90 %
4 lut 19:48
Marcin: 90? więcej
4 lut 19:48
zawodus: dostaniesz maksa, ale poszukaj innej metody niż pochodna
4 lut 19:48
Piotr 10: Ja też jestem na profili mat − fiz, ale pochodnych to nie mieliśmy, a szkoda
4 lut 19:48
zawodus: Słyszałem raz sytuację:
Pani doktor pyta studentów:
− mieliście w szkole pochodne i granice?
− nie
− to bardzo dobrze. Od razu was nauczę tak jak powinno być...
4 lut 19:51
5-latek: zawodus no to trudno jak nie ma ctg
A na studiach tez nie ? Pytam z ciekawosci
4 lut 19:52
5-latek: Bo byc moze za dwa lata sie wybiore
4 lut 19:56
Bogdan:

Podaję więc rozwiązanie zadania 1). Myślę − odpowiadając
alojzemu − że maturzysta
powinien umieć rozwiązać to zadanie.
Narysowana bryła to fragment ostrosłupa prawidłowego.
n − liczba wierzchołków (boków) wielokąta foremnego będącego podstawą ostrosłupa foremnego
| | 180o | |
w = R cosγ = R*cos |
| (rysunek z okręgiem) |
| | n | |
H = w*tgα i H = R*tgβ ⇒ R cosγ*tgα = R tgβ
| | 180o | | tgβ | | 180o | |
cos |
| = |
| albo cos |
| = tgβ ctgα |
| | n | | tgα | | n | |
4 lut 19:57
Marcin: 5−latek w Twoim pierwszym zadaniu wysokość tego wielościanu zawierającego tą podstawę będzie
| | a√3tgα | |
równa a− |
| ? Czy kompletnie źle to liczę? |
| | 2 | |
4 lut 19:58
zawodus: Na studiach nie wymyślają takich głupot o ile wiem i jest
4 lut 19:58
zawodus: Bogdan ty uczysz w jakiejś elitarnej szkole?

Przeciętny maturzysta nie ma pojęcia o co chodzi
4 lut 20:00
Piotr 10: Mogę przedstawić swoje rozwiązanie do tego wielomianu ?
4 lut 20:00
Marcin: Pewnie Piotr. Każdy się uczy, a zadań jest kilka
4 lut 20:01
maturzysta14: wymnożyłem (x−1)(x−4)(x−2)(x−3)+4 = (x2−5x +4)(x2−5x+6)+4
t= x2 − 5x+5
(t+1)(t−1)+4
iść w tą strone?
4 lut 20:01
zawodus: maturzysta14 spróbuj i zobaczysz
4 lut 20:02
maturzysta14: chyba nie

poprosze o jakąś podpowiedź
4 lut 20:02
Radek: Tak, podstawienie trzeb zrobić.
4 lut 20:03
4 lut 20:04
zawodus: maturzysta14 jak się będziesz poddawał to nigdy samemu żadnego zadania nie zrobisz...
4 lut 20:04
maturzysta14: czyli wyjdzie 3 jako najmniejsza wartość 8)
4 lut 20:05
Mila:
Może tak :
Założenia jak u
Radka i Marcina, .Δ=(2m−1)
2
|x
1−x
2|=3⇔
|2m−1|=6
dokonczcie.
4 lut 20:06
zawodus: czyli masz dobrze
4 lut 20:07
Marcin: 2m−1=6
2m=7
2m−1=−6
2m=−5
4 lut 20:08
Marcin: Pani Milu wyniki identyczne, ale obliczeń 100 razy mniej
4 lut 20:09
maturzysta14: zadania od Bogdana KOSMOS
4 lut 20:09
Mila:
4 lut 20:09
Piotr 10: Ja to myślę, że tak:
Oblicz najmniejszą wartość wielomianu:
(x−1)*(x−2)*(x−3)*(x−4)+4
(x−1)*(x−4) *(x−2)*(x−3)+4= [x
2−5x+4] * [(x
2−5x+4)+2]+4=(x
2−5x+4)
2+2(x
2−5x+4)+4=
(x
2−5x+4)
2+2x
2 −10x+12
Najmniejsza wartość będzie wtedy, gdy:
x
2−5x+4=0
Δ=25−16=9
√Δ=3
x
1=4 v x
2=1
oraz gdy:
2x
2−10x+12=f(x)
f(1)=2−10+12=4
f(4)=2*16−10*4+12=4
coś tu nie gra, zaraz wracam
4 lut 20:10
Mila:
I o to chodzi Marcin.
4 lut 20:10
Marcin: 5−latek, ta moja propozycja, to będzie wysokość drugiego wielościanu ma się rozumieć, tak?
4 lut 20:10
Marcin: A nie. Wysokość drugiego to po prostu a
4 lut 20:16
5-latek: Marcin . Teraz tak . oznaczyny objetosc graniastoslupa przez V , V
1 −obj czesci dolnej i
V
2 obj. czesci gornej
| | V1 | |
My musimy poszukac stosunku k= |
| |
| | V2 | |
V
1 policzyc latwo ale V
2 bedzie juz trudno (bo bedzie to graniastoslup ukosnie sciety )
Dlatego wez sobie przeksztalc ten stosunek k tak
| 1 | | V2 | | 1 | | V2 | | k+1 | | V | |
| = |
| stad mamy |
| +1= |
| +1 stad |
| = |
| |
| k | | V1 | | k | | V1 | | k | | V1 | |
Teraz dzialaj juz dalej sam
4 lut 20:24
Marcin:
Stosunek:
| 3a3tgα | | 12 | | √3tgα | |
| * |
| ⇒ |
| |
| 24 | | a3√3 | | 2 | |
4 lut 20:24
Marcin: ahh no tak, to nie jest po prostu ostrosłup
4 lut 20:25
maturzysta14: 5 latek w twoim rownaniu powinienem dojść do sinx+cosx=0 ?
4 lut 20:25
Piotr 10: Ja dokończę swoje rozwiązanie z wielomianem jutro, teraz idę
4 lut 20:26
5-latek: A co bedzie 1 wieloscianem ?
4 lut 20:27
Marcin: 1 wielościan to ostrosłup z trójkątem równobocznym w podstawie
4 lut 20:28
5-latek: Maturzysta 14 Tak jak piszsesz 20:25
4 lut 20:29
5-latek: Wylicz teraz V i V
1
4 lut 20:30
maturzysta14: poprosze o kolejne zadania, stereometrie jeszcze nie powtarzałem także odpuszczam narazie
zadania tego typu.
4 lut 20:34
zombi: ICSP podpowiedź jakaś?
4 lut 20:34
maturzysta14: też porposzę !
4 lut 20:35
Marcin: 5−latek
Podstawiając to do tego wzoru wychodzi trochę obliczeń (w których zapewne się pomyliłem), ale
4 lut 20:37
4 lut 20:39
5-latek: Maturzysta 14 masz nastepne .
W plaszczyznie trojkata rownobocznego ABC o boku dlugosi a znalezc pole obszaru zawierajacego
takie i tylko takie punkty M ze
a) kąty AMB, BMC, CMA sa rozwarte
B) kąty AMB i BMc sa zawarte w przedziale <60 :,90> stopni .
4 lut 20:44
zombi: Aaaa czyli jednak dobrze kombinowałem z modulo, a później z iloczynową.
4 lut 20:53
maturzysta14: 5−latek nie wiem jak sie za to zabrać ale po zrobieniu rysunku w a) na pewno na wysokości
poprowadzonej do podstwy a dokładniej na 1/3 h, tylko nie wiem z czego zupełnie to wynika
4 lut 20:55
5-latek: | | a3√3 | |
Marcin V= |
| przeciez wysokosc graniastoslupa jest a |
| | 4 | |
| | a3 | |
V1 po uproszceniu = |
| tgx |
| | 8 | |
| | k+1 | | V | |
Stosunek |
| = |
| = 2√3ctgx |
| | k | | V1 | |
| | 1 | |
wiec k= |
| = (2√3ctgx−1)−1 |
| | 2√3ctgx−1 | |
Teraz wniosek
Stosunek ten nie zalezy od dlugosci krawedzi
| | 2√3 | |
Tez z warunku ze h<a wynika tez ze 0<tgx< |
| |
| | 3 | |
4 lut 21:04
Marcin: | | 1 | |
Bo ja to policzyłem jako dla ostrosłupa, czyli jeszcze pomnożyłem przez |
| , ciamajda ze |
| | 3 | |
mnie na potęgę
4 lut 21:06
5-latek:

POdpowiedz do a)
| | a | |
Teraz jesli ze srodka odcinka AB zatoczysz luk o promieniu r= |
| to zuwaz ze wnetrze |
| | 2 | |
powstalego kola bedzie zbiorem punktow spelniajacym warunek kąt AMB >90 stopni
Powtorz tak samo dla boku BC i AC Zobaczysz jak figure otrzymasz
4 lut 21:12
5-latek: Marcin Wbrew pozorom to bylo trudne zadanie . Wymagalo myslenia .
Masz nastepne zadanie
Kat ostry rownolegloboku wynosi 45 stopni
Punkt wsppolny przekatnych rownolegloboku oddalony jest od bokow o 2
√2i 2
Oblicz pole rownolegloboku i dlugosci przekatnych
4 lut 21:18
Marcin: Jak to wbrew pozorom? Po prostu było trudne
4 lut 21:28
Marcin:

Coś takiego co do tego zadania 1?
4 lut 21:31
5-latek: Jeszce jedno dzisiaj i juz koniec z zadaniami OK?
Rozwiaz uklad rownan
{x
2−5y
2+4=0
{log
4x−log
2y=0
4 lut 21:34
5-latek: Post 21:31 . tak tylko zauwaz ze to zakreskowane pole = polu trojkata rownobocznego i 3 pol
jednakowych odcinkow kola .
| | a2 | |
Mam odpowiedzi do tego zadania i do a) Pole = |
| (pi−√3) |
| | 8 | |
4 lut 21:40
Marcin: W tym w równoległobokiem będzie P=32, a przekątne 4√2 i 4√10
4 lut 21:48
5-latek: Tak ale dobrze by bylo gdybys przedstawil obliczenia .
Nie musisz dzisiaj . Moze jeszce ktos skorzysta
4 lut 21:54
Marcin: Nie fajnie że nie potrafię tutaj rysować, bo zobrazowałbym swój sposób

Wysokość tego równoległoboku to musi być 4, bo to po prostu 2*2, a 2 to odległość do do jednego
z boków.
Później już trzeba wyliczyć podstawę, także to już z funkcji trygonometrycznych

Mamy oczywiście 4
√2 jako bok b(przekątna kwadratu)
2*nasza druga odległość, da nam przeciwprostokątną trójkąta z którego obliczymy podstawę.
| | 4√2 | |
sin45= |
| ⇒ Podstawa = 8 |
| | x | |
Pole to 8*4=32

Przekątne to już tylko 2* pitagoras
4 lut 22:04
Saizou :
ICSP może jakaś podpowiedź do tego Twojego zadanka
4 lut 22:04
4 lut 22:07
Saizou : cóż właśnie coś takiego kombinowałem x wzorem (a+b+c)
2 ale jakoś nie wyszło
4 lut 22:09
maturzysta14: poprosze o kolejną dawke zadan!
5 lut 16:17
zawodus: Jakiego typu?
5 lut 16:21
maturzysta14: maturalnego
5 lut 16:25
zawodus: dobra, ale założę inny temat.
5 lut 16:26