czy istnieje liczna N n
pm21: zy istnieje liczba naturalna n, dla której liczban n4 + 4n3 + 7n2 + 3 jest kwadratem liczby
całkowitej ?
14 kwi 12:46
pm21: pomoze ktos?
14 kwi 12:51
adweaf2: ?
14 kwi 13:35
Ola: ?
16 lis 19:28
ICSP: Otóż :
n
4 − n
2 = n
2(n
2 − 1)
Rozważmy dwa przypadki :
1
o n = 2k
Wtedy n
4 − n
2 = 4k
2(2k−1)(2k + 1) ≡ 0 mod 4
2
o n = 2k − 1
n
4 − n
2 = (2k − 1)
2 * [4k
2 − 4k] ≡ 0 mod 4
Zatem :
n
4 − n
2 ≡ 0 mod 4
n
4 + 7n
2 ≡ 0 mod 4
n
4 + 4n
3 + 7n
2 ≡ 0 mod 4
Teraz już prosto :
n
4 + 4n
3 + 7n
2 + 3 = a
2 Patrzymy na to równanie mod 4
n
4 + 4n
3 + 7n
2 + 3 = a
2 mod 4
3 ≡ a
2 mod 4
ale jak wiemy takie równanie jest równanie sprzecznym.
Czyli nie istnieje taka liczba naturalna dla której n
4 + 4n
3 + 7n
2 + 3 byłoby kwadratem
liczby całkowitej
16 lis 19:59
Ola: A da się to zrobić innym sposobem? Jestem w 1 klasie i nie miała tego jeszcze.
16 lis 20:09
ICSP: Chwilowo innego sposobu nie widzę
16 lis 20:11
Piotr 10: ICSP może da radę to zapisać w postaci iloczynowej czy nic to nie da ?
16 lis 20:12
ICSP: Można by również spróbować pokazać, że jeżeli w(n) = n4 + 4n3 + 7n2 + 3
to 2| w(n+1) − w(n) ⇒ nie istnieje takie n aby w(n) było kwadratem liczby naturalnej bo :
(a+1)2 − a2 = 2a + 1 −liczba nieparzysta
Nie wiem czy takie rozwiązanie będzie poprawne, ale jeśli tak to z pewnością będzie prostsze od
tego przedstawionego wyżej.
16 lis 20:19
Bizon:
jeśli jest kwadratem to
(n2+an+b)2
czyli b=√3
zatem (n2+an+√3)2=n4+an3+√3n2+an3+a2n2+√3an+√3n2+√3an+3=
n4+2an3+(2√3+a2)n2+2√3an+3
porównując to z n4+4n3+7n2+3 .... widzimy sprzeczność
16 lis 20:44
Bizon:
musiałoby zachodzić:
2a=4 a jednocześnie 2√3+a2=7 jak również 2√3a=0
16 lis 21:26
ICSP: Zdecydowanie za bardzo kombinowałem
17 lis 00:20
Bizon:
...zdarza się −
17 lis 00:28