parametry
P@weł: Prosze o wytłumaczenie:
Mam tu zadanie z parametrów: Zbadaj liczbe rozwiazan ukladu rownan w zaleznosi od wartosci
parametru "p" :
zrobiłem je troche innym sposobem ktory do konca sam nie rozumiem(przerabialem go dawno na
korkach):
| 2x − py = 1
<|
| 8px − y = 2
| 2x − py = 1 /*(−4p)
<|
| 8px − y = 2
|−8px + 4p
2y = −4p
<|
| 8px − y = 2
4p
2 − y = −4p + 2
y(4p
2 − 1 ) = 2 − 4p /:(4p
2−1)
1
o
Do końca nie wiem akurat dlaczego wyliczamy z mianownika "
y'greka " czy tu chodzi o wzór
| | Wy | |
y= |
| , gdzie manownikiem jest W które w układzie oznaczonym W≠0  |
| | W | |
4p
2 − 1≠0
(2p+1)(2p−1)≠0
| | 1 | | 1 | |
p≠− |
| v p≠ |
| 1 para rozwiazań |
| | 2 | | 2 | |
2
o
| | 1 | |
Sprawdzamy dla dla p=− |
| : |
| | 2 | |
Układ sprzeczny , nie wiem dlaczego− skąd to wynika
| | 4 | |
Dlaczego |
| oznacza ze to jest sprzeczny (jest jakas zasada?) |
| | 0 | |
3
o
Nieskonczenie wiele par(nieoznaczony)
| | 0 | |
Dlaczego |
| oznacza ze to jest nieoznaczony |
| | 0 | |
W
https://matematykaszkolna.pl/strona/1192.html Jasno wynika który jest oznaczony a ktory sprzeczny są podane zasady ze np W=0 i Wx=0 i
Wy=0 to nieoznaczony
4 lut 16:47
ZKS:
| | 4 | | 0 | |
Z takim zapisem |
| bądź |
| bał bym się podejść do swojej nauczycielki.  |
| | 0 | | 0 | |
4 lut 16:50
ZKS:
Musisz sprawdzić przed podzieleniem co dostaniesz dla tych parametrów a nie po podzieleniu.
4 lut 16:50
P@weł: W taki sposob tlumaczyl mi korepetytor

, nie zbyt to rozumiem
4 lut 16:53
P@weł: | | 0 | |
Czy tu chodzi ze mam to tlumaczyc jako |
| czyli "zero" jako rownanie rozsamosciowe |
| | 0 | |
nieskonczenie wiele rozwiazan
4 lut 16:54
P@weł: tozsamosciowe**
4 lut 16:54
ZKS:
Gustlik też miał podobny sposób ale według mnie gdyby zobaczyli to na maturze postawili by
od razu 0 punktów za zadanie.
Masz równanie z parametrem postaci
y(4p
2 − 1 ) = 2 − 4p
| | 1 | |
teraz przed podzieleniem sprawdzasz co dostaniesz dla 4p2 − 1 = 0 ⇒ p = ± |
| . |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y(4 * |
| − 1) = 2 − 4 * |
| |
| | 4 | | 2 | |
y(1 − 1) = 2 − 2
0 = 0
| | 1 | |
otrzymaliśmy że dla p = |
| mamy równanie tożsamościowe (układ nieoznaczony) |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y(4 * |
| − 1) = 2 − 4 * (− |
| ) |
| | 4 | | 2 | |
y(1 − 1) = 2 + 2
0 = 4
układ sprzeczny (brak rozwiązań)
| | 1 | | 1 | |
teraz kiedy sprawdziliśmy co dostaliśmy dla p = ± |
| możemy założyć że p ≠ ± |
| i |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
wtedy dzielimy to równanie przez 4p2 − 1 i dostajemy jedno rozwiązanie dla p ≠ ± |
| . |
| | 2 | |
Jak coś jeszcze jest niezrozumiałe pisz.
4 lut 17:00
P@weł: | | 0 | |
|
| równa sie nieskonczonosci , dzieki ZKS |
| | 0 | |
za rozjasnienie sprawy, juz chyba rozumiem
4 lut 17:06
P@weł: W taki sposob tlumaczyl mi korepetytor−nauczyciel , dobry i ceniony

, moze i nasz racje − na
maturze mogli by nie uznac , chyba lepiej pozostac przy tradycyjnym sposobie W≠0 dla
oznaczonego W=0 i Wx=0 i Wy=0 (nieoznaczony) itd...
4 lut 17:10
ZKS:
Wystarczy sprawdzać przed podzieleniem co dostaniesz dla tych wartości parametru dla którego to
| | 0 | |
wyrażenie przez które dzielisz jest równe 0. Bo na maturze nie sądzę żeby zapis |
| |
| | 0 | |
przeszedł.
4 lut 17:15
P@weł: dobra bede robił starym sposobem tak jak napisale wyzej , dzieki wielkie za poswiecenie czasu,
lece odpoczywac
4 lut 17:18