kwadratowa
pampers: wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x)= x2−5x+7 w przedziale domkniętym <−4;1>
4 lut 00:06
4 lut 00:13
Marcin: Skoro xw nie należy do dziedziny, to policz wartość dla −4 i 1 i zobaczysz gdzie jest min a
gdzie max.
4 lut 00:13
Proceder: Δ
X
1,X
2
parabola
| | Δ | |
wierzchołek jako pkt najmniejszej wartosci W(p,q) q=F(p) \/ q=− |
| |
| | 4a | |
patrz w przedziale gdzie ramiona przetną w pkt najwyższym
4 lut 00:14
Janek191:

f(x) = x
2 − 5x + 7 < − 4; 1 >
| | 5 | |
p = |
| = 2,5 ∉ < − 4; 1 > oraz a = 1 > 0 |
| | 2*1 | |
więc funkcja f maleje w całym < − 4; 1 > i dlatego
y
max = f(−4) = ( −4)
2 − 5*(−4) + 7 = 16 + 20 + 7 = 43
oraz
y
min = f(1) = 1
2 − 5*1 + 7 = 3
4 lut 00:21