geometria analityczna
Jimmson: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B, jeśli
a) A=(0,0) B= (1,2)
Mógłby mi ktoś pokazać jakim sposobem liczyć pierwszy przykład, z resztą już sobie poradzę mam
nadzieję
3 lut 13:17
3 lut 13:19
Jimmson: Dziękuję Ci bardzo, właśnie tego nie mogłem znaleźć

Mógłby mi ktoś jeszcze pomóc z jednym przykładem, a mianowicie:
A=(−1,−4) B=(1,2)
wychodzi mi, ze y=3x−2 a w odpowiedziach mam, że y=3x−1
3 lut 14:57
Janek191:
y = a x + b
więc
− 4 = − a + b
2 = a + b
−−−−−−−−− dodajemy stronami
− 2 = 2 b
b = − 1
=====
a = 2 − b = 2 − ( −1) = 2 + 1 = 3
===========================
czyli
y = 3 x − 1
=========
3 lut 15:01
agent Tomek:
albo jeszcze prościej
| | 2+4 | |
y = ax + b, a = |
| = 3, y = 3(x − 1) + 2 czyli y = 3x − 1 |
| | 1+1 | |
3 lut 15:08