Określ dziedzinę i narysuj wykres funkcji ( z tabelką) y=2x/x^2+1
Kawa: Określ dziedzinę i narysuj wykres funkcji ( z tabelką) y=2x/x
2+1. Czy ktoś mógłby mi rozwiązac
ten przykład i pokrótce wyjaśnić zasady rysowania funkcji wymiernej,bo matematyke mialam juz
bardzo dawno
3 lut 11:57
kika: rachunkiem pochodnych.
dziedzina ; D=R ponieważ x2+1≠0 dla każdego x
3 lut 12:01
Kawa: Tak tyle wiem
3 lut 12:05
kika: To licz f '=..
f↗ ⇔f '>0
f↘ ⇔f'<0
f=0⇔ 2x=0⇔ x=0
3 lut 12:14
3 lut 12:16
3 lut 12:16
Janek191:
3 lut 12:19
Kawa: Obawiam się, że jest to błędny wykres. Na generatorze wykresów wychodzi mi zupełnie coś innego.
3 lut 12:32
Janek191:
| | 2x | |
Jest to wykres funkcji y = |
| |
| | x2 + 1 | |
3 lut 12:40
3 lut 12:40
Janek191:
To nie jest funkcja homograficzna
| | a x + b | |
Funkcja homograficzna to funkcja y = |
| , gdzie a d − b c ≠ 0 i c ≠ 0 |
| | c x + d | |
Jest to funkcja wymierna !
3 lut 12:44
Aga1.: A może trzeba odczytać tak
3 lut 12:54
Kawa: Aga podsunełas mi pomysł, a moze tak: y=
| | 2x+1−1 | | 2x−1 | | 2x | | 1 | | 2 | | 1 | |
|
| = |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | x2+1 | | x2 | | x2 | | x2 | | x | | x2 | |
3 lut 13:15