#Ciągi#DeadLine#Przypał :/
DeadLine: Proszę bardzo o rozwiązanie tych zadań.
| | n − 2 | |
1) Z definicji określ monotoniczność ciągu an = |
| |
| | n + 3 | |
2) Wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego a
n1 w którym a
7 = 5 i a
1 + a
3 = 20 .
3) Liczby 3,x,y,375 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz x i y.
4) Pan K wpłacił na lokatę w banku 6000 zł. Lokata jest oprocentowana na 8% w skali roku. Ile
pieniędzy będzie miał na koncie po 5 latach, jeśli odsetki są kapitalizowane co rok ?
5) Pan K zarobił w pierwszym miesiącu pracy 1240 zł. W każdym następnym miesiącu ma zarobić o
30 zł więcej niż w poprzednim. Ile zarobi w 14 miesiącu ? Ile zarobi w sumie po 17 miesiącach
?