#Ciągi#Deadline#WielkiPrzypał
DeadLine: Proszę bardzo o rozwiązanie tych zadań.
| | n − 2 | |
1) Z definicji określ monotoniczność ciągu an = |
| |
| | n + 3 | |
2) Wyznacz wzór na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego a
n1 w którym a+7 = 5 i a
1 + a
3 = 20 .
3) Liczby 3,x,y,375 sąkolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego wyznacz x i y.
4) Pan K wpłacił na lokatę w banku 6000 zł. Lokata jest oprocentowana na 8% w skali roku. Ile
pieniędzy będzie miał na koncie po 5 latach, jeśli odsetki są kapitalizowane co rok ?
5) Pan K zarobił w pierwszym miesiącu pracy 1240 zł. W każdym następnym miesiącu ma zarobić o
30 zł więcej niż w poprzednim. Ile zarobi w 14 miesiącu ? Ile zarobi w sumie po 17 miesiącach
?
6) Kowalscy kupili na raty pralkę za 3600 zł. Pierwsza rata wynosi 520 zł, a każda następna
jest o 40 zł mniejsza od poprzedniej. Ile rat mają spłacić Kowalscy i ile wynosi ostatnia
rata.
7) Liczby −3,x−1,5 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Wtedy x jest równy:
A.3
B.2
C.1
D.16
8) Siódmy wyraz ciągu a
n=3n−2 jest równy :
A.19
B.7
C.3
D.16
Z góry dziękuję
2 lut 16:41
Marcin: W tym roku matura?
2 lut 16:42
DeadLine: Nie zdaję matury, I to są zadania żeby mieć spr. zaliczony
2 lut 16:49
Marcin: Ale chcesz się tego nauczyć, czy po prostu to ma być gotowiec?
2 lut 16:51
DeadLine: Nie zdaję matury więc nie chcę się tego uczyć. Jeżeli była by taka możliwość, żeby je rozwiązać
byłbym wdzięczny. Sytuacja wygląda tak że ja oddaje i mam z tego sprawdzianu 2 więc sam
rozumiesz
2 lut 16:55
Marcin: Tak na szybko
7. B
8. A

Do reszty nie mam na razie motywacji, bo Ty się nie chcesz tego nauczyć
2 lut 17:00
DeadLine: Aaa no trudno

Jak cię najdzie to po proszę o rozwiązanie
2 lut 17:02
Marcin: Jak mi się będzie nudziło, to sobie o Tobie przypomnę, To na jutro?
2 lut 17:03
DeadLine: Taak, na jutro niestety
2 lut 17:04
Marcin: Łap np. 6.
a1=520 r=−40
7200=1080n−40n
2 /40
180=27n−n
2
−n
2+27n−180=0
Δ=729−720
Δ=9
√Δ=3
Drugiego x'a nie liczę, bo to liczba ujemna.
12 rat. Ostatnia rata =80zł
2 lut 17:40
DeadLine: Dziękuję
2 lut 18:12
DeadLine: Kucze poratuje ktoś ?
2 lut 20:09
daras: skoro nie chcesz sie niczego nauczyć, tol daruj sobie to pisanie tutaj
3 lut 08:53