Road to matura exam
Saizou :
Road to matura exam
zad1/
Wykaż jeżeli liczba x jest całkowita nieparzysta, to liczba:
x6−x4−x2+1 jest podzielna przez 32
zad2/
Wykaż ,że suma kwadratów trzech kolejnych liczb całkowitych, z których
najmniejsza jest postaci 2n−3 ,n∊C
z dzielenia przez 3 daje resztę 2
2 lut 20:07
Saizou :
to zaczynamy drogę xd
zad 1
x=2k−1 k∊C
dowód:
x6−x4−x2+1 =
x2(x4−1)−1(x4−1)=
(x4−1)(x2−1)=
(x2−1)2(x2+1)=
(x−1)2(x+1)2(x2+1)=
(2k−1−1)2(2k−1+1)2(4k2−4k+1+1)=
4(k2−2k+1)4k22(2k2−2k+1)=
32k2(k2−2k+1)(2k2−2k+1)=32t, t∊C
ckd
2 lut 20:12
Piotr 10: 2.
2n−3 , 2n−2 , 2n−1
(2n−3)2+(2n−2)2+(2n−1)2=4n2 −12n+9+4n2 − 8n+4+4n2 −4n+1=12n2−24n+14)=
=3(4n2 − 8n+4)+2
xD
2 lut 20:15
Saizou :
zad2
(2n−3)2+(2n−2)2+(2n−1)2=
4n2−12n+9+4n2−8n+4+4n2−4n+1=
12n2−24n+12+2=
3(4n2−8n+4)+2
2 lut 20:15
Eta:
zad.3/ W trapezie ABCD :AB∥CD i |AB|=a, |CD|=b i a>b oraz suma kątów ostrych
jest równa 90
o.
| | a−b | |
Wykaż,że długość odcinka łączącego środki podstaw trapezu ma długość |
| |
| | 2 | |
2 lut 20:18
Marcin: Drugie też zrobiłem. jeee
2 lut 20:19
Eta:
zad.4/ Oblicz pole trapezu, w którym suma kątów ostrych = 90o
zaś różnica kwadratów przekątnych jest równa 16
2 lut 20:21
Saizou :

ΔCEF~ΔAEF
2ya=2yb+2xb
2xb=2ya−2yb
xb=ya−yb
| | ya−by | | y(a−b) | |
x= |
| = |
| "a dalej muszę coś pokombinować xd |
| | b | | b | |
2 lut 20:36
Marcin: Saizou, czyli Ciebie też można na czymś zatrzymać
2 lut 20:37
Marcin: Brawa dla Pani Ety
2 lut 20:38
Saizou : nigdy nie lubiłem geometrii
2 lut 20:39
Marcin: Ja nigdy nie lubiłem zadań dowodowych, a większość od Ciebie taka była
2 lut 20:39
Saizou : no widzisz
2 lut 20:40
5-latek: Marcin nie przejmuj sie tym .
Kiedys
Saizou nie chcial rozwiazywac zadan ode mnie bo powiedzial ze zbyt opisowe
2 lut 20:47
Mila:
A tu ładne zadania są. Pozdrawiam uczących i uczących się.
2 lut 20:58
Marcin: Ja się nie przejmuję. Przejmować się będę w maju
2 lut 21:00
Saizou :
łącząc to wyjdzie że α=γ, zatem
2y=b
wrzucając to do
| | y(a−b) | | y(a−b) | | a−b | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | b | | 2y | | 2 | |
2 lut 21:07
Eta:
@ Saizou
Zauważ okręgi opisane na trójkątach prostokątnych......... R= .....
2 lut 21:32
Saizou : na to samo wyjdzie
2 lut 21:43
Eta:
2 lut 21:51
Eta:
No to zostało jeszcze zad.4
2 lut 21:53
Eta:
2 lut 22:35
Saizou : I still thinking
2 lut 22:38
Ajtek:
A ja wiem, że 2+2 jest 4
3 lut 01:59
Saizou : totalne bzdury mi tu wychodzą
3 lut 22:11
Eta:
Sorry (pomyliłam dane ) .... w treści ma być ,że kąty ostre to 30
o i 60
o 
Teraz działaj
3 lut 22:13
Saizou : to wiele pomoże, bo mi coś zawsze zostawało i nic nie wychodziło
3 lut 22:14
Eta:
3 lut 22:15
Saizou :

e>f
e
2=a
2+c
2−ac
f
2=b
2+c
2+bc
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16=a
2−b
2−ca−bc
16=(a−b)(a+b)−c(a+b)
16=(a+b)(a−b−c)
fajnie że pole wyszło mi ujemne
3 lut 23:21
Eta:
3 lut 23:22
Saizou : tylko gdzie błąd
3 lut 23:22
Saizou : już wiem
3 lut 23:23
Saizou : czyli po poprawkach mamy P=12(2−
√3)
3 lut 23:26
3 lut 23:29
Saizou : hehe pomyśleć że to byłem ja, no nic muszę szukać błędu w moim rozwiązaniu
3 lut 23:32
Saizou : Eta a mogłabyś mi pomóc znaleźć błąd ?
3 lut 23:40
4 lut 00:12
Saizou: faktycznie, poprawie rano bo juz ide spac, kolorowych snow
4 lut 00:14
Eta:
Miłych snów

nie tylko o
trapezach
4 lut 00:16
Saizou : no i teraz wyszło wszystko P=4√3
4 lut 10:20
Saizou :
Eto masz coś jeszcze ?
4 lut 22:07
Eta:
Mam .... dobrą
pigwówkę
4 lut 22:09
Saizou : hehe rozpijasz młodych ludzi
4 lut 22:10
Eta:
Wykaż,że jeżeli równanie : x4+ax2+b=0
ma cztery różne pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny, to 9a2=100b
4 lut 22:12
Saizou :
czy te pierwiastki to same zera?
4 lut 22:23
Saizou : nie było pytanie
4 lut 22:24
Eta:
Jak czytasz treść? : "ma cztery
różne pierwiastki"
4 lut 22:24
zombi:
4 lut 22:25
Eta:
Co
zombi ?
4 lut 22:26
zombi: −3,−1,1,3
4 lut 22:27
Saizou : ufff... upiekło mi się
4 lut 22:27
Saizou :
Zał: W(x)=x4+ax2+b=0 ma 4 pierwiastki
Teza: 9a2=100b
Dowód:
W(x)=(x−d)(x−e)(x−f)(x−g)
W(x)=x4+(−g−f−e−d)x3+(fg+eg+ef+dg+df+de)x2+(efg−dfg−deg)x+defg
−g−f−e−d=0 →e+d+f+g=0
fg+eg+ef+dg+df+de=a
efg−dfg−deg=0
defg =b
i to trzeba rozwiązać, czy jest jakiś inny sposób ?
4 lut 22:38
Saizou : no to pora wykorzystać info że tworzą ciąg
4 lut 22:39
zombi: zamiast 4 literek zrób po dwie, bo skoro x4+ax2+b=0 ma 4 pierwiastki to wygląda tak
(x2−t2)(x2−p2)
4 lut 22:41
zombi: Poza tym zastanów się jak mogą wyglądać takie ciągi. Wiesz, że ma pierwiastki −t, −p, p, t w
tej kolejności rosnącej. Znajdź taki przykładowy ciąg, który to spełnia.
4 lut 22:47
Saizou :
d=x−r→d=3x
e=x
f=x+r →f=−x
g=x+2r →g=−3x
===========+
d+e+f+g=4x+2r=0→2x+r=0→r=−2x
defg=3x*x*(−x)(−3x)=9x4=b /*100→900x4=100b
fg+eg+ef+dg+df+de=a→10x2=a /2→100x4=a2/*9→900x4=9a2
9a2=100b
ckd
4 lut 22:50
Saizou :
zombi dzięki nawet tak nie pomyślałem xd, przez co pojechałem na ferie przez Rosję,
Kanadę, Włochy, Austrię, Szwajcarię i wiele innych krajów xd
4 lut 22:58
Eta:
4 lut 23:00
Saizou : ale się udało
4 lut 23:01
Eta:
4 lut 23:02
Saizou : można prosić o kolejne zadanko ?
4 lut 23:03
5-latek: | | 1 | |
Dla jakich wartosci x z przedzialu <0,pi> spelniona jest nierownosc √cosx−sinx≥six− |
| |
| | 2 | |
4 lut 23:10
4 lut 23:13
5-latek: | | 1 | |
≥sinx− |
| zjadlem n |
| | 2 | |
4 lut 23:17
Saizou :
| | π | |
to jest prawdziwe tylko dla x∊<0 |
| >  |
| | 4 | |
4 lut 23:19
Saizou : sorry nie tę wartość podstawiłem
4 lut 23:22
5-latek: masz jeszce jedno i ide juz
| | 1 | |
W podstawie logarytmu jest |
| sin2x |
| | 2 | |
4 lut 23:22
Saizou :
zał
| | π | | π | |
łącząc fakty mamy że x∊< |
| : |
| > |
| | 6 | | 4 | |
| | 1 | |
√cosx−sinx≥sinx− |
| /2 bo L i P≥0 |
| | 2 | |
| | 1 | |
cosx−sinx≥sin2x−sinx+ |
| |
| | 4 | |
4cos
2x+cosx−3≥0
4t
2+t−3≥0
Δ=49
| | 3 | |
cosx≥ |
| cosx≤−1 (istnieje opcja tylko cosx=−1 co i tak nie będzie spełniać warunków |
| | 4 | |
zadania)
| | 3 | |
no i teraz nie wiem jak obliczyć cosx≥ |
| |
| | 4 | |
4 lut 23:32
Saizou : Miłych snów
4 lut 23:33
Saizou : już wiem gdzie mam bład
4 lut 23:34
Saizou : jutro policzę a teraz letę spać, cześc xd
4 lut 23:37
Saizou :
....
4cos
2x+4cosx−5≥0
(2cosx+1−
√6)(2cosx+1+
√6)≥0
uzyskamy
no i teraz nie wiem
5 lut 09:40
Saizou : | | π | |
a z logarytmem wyjdzie że x= |
| +2kπ , k∊C |
| | 4 | |
5 lut 10:00
zawodus: wynik wychodzi w tym zadaniu nieładny...
5 lut 10:01
Saizou :
mówisz o nierówności ?
5 lut 10:04
wredulus_pospolitus:
| | √6−1 | | √2 | |
a najgorsze jest to, że |
| > |
| |
| | 2 | | 2 | |
ale pomijając na chwilę tę kwestię ... Saizou −−− ale to nie koniec zadania ... Twoje drugie
założenie to jest założenie do 'podpunktu'
w końcu sinx−0,5 może być <0 (kto mu broni

)
5 lut 10:04
Saizou : dlatego to nie koniec zadanie
5 lut 10:11
ZKS:
| | π | |
Saizou a co otrzymasz jeżeli x ∊ [0 ; |
| ]?  |
| | 6 | |
5 lut 10:42
Saizou : uzyskamy zawsze prawdę xd
5 lut 13:40
5-latek: zadanie z logarytmem taka tez mam odpowiedz
| | √6−1 | |
Zadnie z nierownoscia . Mam taka odpowiedz 0≤x≤arc cos |
| |
| | 2 | |
5 lut 16:38
zawodus: 5−latek tylko, że maturzyście często nie wiedzą co to arccosx
5 lut 16:39
zawodus: A na pewno na maturze się nie pojawi takie zadanie
5 lut 16:40
5-latek: No to jak zrobisz tamto zadanie to jeszce jedno rownanko trygonometryczne i starczy
| | 3 | | π−α | |
ROzwiaz rownanie 2sin( |
| π−α)+√3tg |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
5 lut 16:46
5-latek: czesc. Ale Saizou wie co to jest

Podejrzewam ze bedzie tak jak mowisz ze sie nie pojawi na maturze ale niech saizou sprobuje
rozwiazac ,. Nie zaszkodzi
5 lut 16:49
5-latek: Zadanka pochodza ze zbioru zadan z matematyki elementarnej Aniela Ehrenfeucht , Olga Stande z
1975r.
5 lut 16:52
zawodus: Sam muszę się zaopatrzyć w stare podręczniki i zbiorki

Mam obecnie kilka, ale to wciąż za mało
5 lut 16:56
5-latek: Powiem CI ze ten jest zarabisty to byla algebra
A drugi to Zbior zdan z matematyki elementarnej −geometria Stanislaw Serafin, Gustaw
Trelinski
5 lut 17:01
5-latek: Zamowilem je sobie zeby mi przypominaly moje lata szkolne
5 lut 17:02
zawodus: widzę go na allegro

może uda mi się upolować
5 lut 17:02
5-latek: Ja CI go nie sprzatne
5 lut 17:04
zawodus: Teraz jak będę miał chwilkę po antykwariatach pochodzę.

W końcu na coś trzeba kasę z korków wydawać
5 lut 17:05
5-latek: A narzeczona Cie nic nie kosztuje ze nie masz na co kasy wydawac ?))))
POza tym kup sobie od czasu do czasu dobra flaszke
5 lut 17:08
5-latek: Ja jutro jade ze swoja wnuczka do krawcowej zeby jej uszyla stroj konika pony .
tak sobie umysllila i kasa pojdzie
5 lut 17:10
zawodus: 5−latek narzeczona kosztowała, ale na żonie to próbuje zaoszczędzić

(z marnym skutkiem)
5 lut 17:15
5-latek: Wiem ze tak jest. sam to przeszedlem
5 lut 17:20
5-latek: Zawodus . Znamy to .
KOchanie nie mam w co sie ubrac
5 lut 17:21
zawodus: Pomimo pełnej szafy

oraz tekst:
kochanie, ale w tym mnie już widzieli
muszę mieć coś innego
I wtedy twoje krążenie się poprawia
5 lut 17:23
5-latek: Dobre
5 lut 17:24
zawodus: Zależy z czyjej perspektywy
5 lut 17:28
Saizou :
arccosx to funkcja odwrotna o cosx

w kalkulatorach często zapisywana jako cos
−1
5 lut 20:53
5-latek: | | 1 | | 2 | |
Odpowiedz do zadania 16:46 jest taka α= |
| π+2kπ lub α= |
| π+2kπ lub α=(2k+1)π |
| | 3 | | 3 | |
Jesli zechcesz je rozwiazac
5 lut 21:09
Saizou :
| | 1 | | π | | 1 | | π | |
2sin(270−x)+√3tg(90− |
| x)=2 zał |
| − |
| x≠ |
| +kπ→x≠−2kπ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
−2cosx+√3ctg( |
| x)=2 |
| x=t |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
−2cos(2t)+√3ctg(t)=2 zał |
| x≠kπ→x≠2kπ k∊C |
| | 2 | |
−2(cos
2t−sin
2t)+
√3ctg(t)=2
| | cost | |
−2(2cos2t−1)+√3 |
| =2 |
| | sint | |
| | π | | 1 | |
cost=0→ |
| +kπ= |
| x→x=π+2kπ spełnia założenia |
| | 2 | | 2 | |
−4sintcost+
√3=0
| | √3 | | π | | 2 | |
sin(x)= |
| →x= |
| +2kπ lub x= |
| π+2kπ te rozwiązania też |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
spełniają założenia
5 lut 21:19
Saizou :
5 lut 21:20
5-latek: Jutro po pracy wstawie swoje rozwiazanie OK?
teraz spanie bo o 5:30 trzeba wstawac
5 lut 23:08
Saizou : ok, kolorowych snów
5 lut 23:09
5-latek: OK. za α wstawie x
Rownanie to ma sens dla x≠ 2kpi
| | pi−x | | 3 | | | |
tg |
| =ctg{x}{2} sin( |
| pi−x)=−cos x =− |
| dla x nie |
| | 2 | | 2 | | | |
rowna sie (2k+1)pi
teraz 1. dla x nie rowna sie (2k+1)pi mam
| | | | √3 | | 1 | | 1 | |
−2 |
| + |
| =2⇔(tg |
| x= |
| llub |
| | | | | | 2 | | √3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | |
tg |
| x=√3)⇔(x= |
| pi+2kpi lub x= |
| pi+2kpi) |
| | 2 | | 3 | | 3 | |
2. dla x=(2k+1)pi rownanie jest spelnione
6 lut 18:10
Saizou :
6 lut 21:45
5-latek: Zadanko z e zbioru zadan Drobka Szymanski dla klasy 3 i 4 liceum .Wykaz z edla kazdego x∊R
| | 1 | |
spelniona jest nierownosc sin6x+cos6x≥ |
| |
| | 4 | |
6 lut 22:12
zombi: Ja też mogę czy tylko Saizou?
6 lut 22:21
Saizou :
z nierówności o średnich potęgowych mamy
| | sin6x+cos6x | | sin2x+cos2x | |
6√ |
| ≥2√ |
| /6 |
| | 2 | | 2 | |
6 lut 22:22
zombi: No i uprzedził mnie
6 lut 22:23
5-latek: Moze jeszce troche poczekaj .
Jak sie nie odezwie to mozesz
6 lut 22:23
Saizou :
zombi tak z ciekawości, przygotowywałeś się do olimpiady z matematyki ?
6 lut 22:26
zombi: Kiedyś tak, Pawłowskiego przerobiłem dwie książki + zadania z om.edu.pl i peeełno innych
konkursowych, ale ze znikomym skutkiem niestety : (
6 lut 22:34
Saizou : właśnie widać po Twoich rozwiązaniach że "liznąłeś" olimpijskiej matematyki
6 lut 22:35
5-latek: ja rozwiazalem to tak
=(sin
2x)
3+(cos
2x)
3=(sin
2x+cos
2x)(sin
4x−sin
2xcos
2x+cos
4x)=(1−cos
2x
)
2−(1−cos
2x)cos
2x+cos
4x=3cos
4x−3cos
2x+1
| | 1 | |
Jesli teraz wezniemy pod uwage funkcje g(x)=3cos4x−3cos2x+1 i funkcje h(x)=g(x)− |
| to |
| | 4 | |
| | 1 | |
h(x)= 3cos4x−3cos2x+1− |
| =3cos4x−3cos2x+U{3}{4]=3(cos4x−cos2x+U{1} |
| | 4 | |
| | 1 | |
wiec tak h(x)>=0 dla kazdego x nalezacego do R czyli g(x)− |
| >=0 stad mamy z e |
| | 4 | |
6 lut 22:43
Saizou :
6 lut 22:46
5-latek: MOze juz jutro znajde jakies ciekawe 2 ,3 zadanka

.
6 lut 22:49
Saizou : no to za trochę więcej niż godzinę
6 lut 22:51
5-latek: Mialem na mysli jutro po pracy
6 lut 22:52
Saizou : no chyba że....
6 lut 22:53
5-latek: To napisz z jakiego dzialu a jutro jak spojrze w post to bede wiedzial co szukac . Dobrze ?
6 lut 22:55
Saizou : planimetria
6 lut 22:56