Bryły.
bezendu:
Bryły cd.
2 lut 17:36
Mila:
1)
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkatnego, w którym długość krawędzi podstawy
jest równa 20 cm oraz kąt nachylenia przekątnej ściany bocznej do sąsiedniej ściany
ma miarę 45o.
2 lut 17:39
2 lut 17:47
2 lut 17:47
bezendu:
P
p=100
√3 cm
2
α=45
0
|DB'|=U{20
√3}[2}=10
√3
sin45
0
√2|AB'|=20
√3
|AB'|=10
√6cm
|BB'|
2=(10
√6)
2−(20)
2
|BB'|
2=1000
|BB'|=10
√10cm
V=100
√3*10
√10
V=1000
√30cm
3
2 lut 17:59
zawodus: Ile jest
(10√6)2−(20)2?
2 lut 18:00
bezendu:
|BB'|2=200
|BB'|=10√2
V=100√3*10√2
V=1000√6cm3
2 lut 18:03
zawodus: Teraz jest ok.
Mila mam nadzieję, że nie masz mi za złe za sprawdzenie
2 lut 18:05
Mila:
Popraw, co wskazał zawodus.
2 lut 18:07
bezendu: To proszę kolejne, bo i tak ferie więc trzeba bryły opanować
2 lut 18:07
bezendu: Poprawiłem już.
2 lut 18:07
Mila:
Zawodus, wszystko w porządku.
Bezendu robi postępy, coraz więcej "widzi."
Zadanie 2)
Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego,
mając daną jego wysokość H=20 cm oraz kąt nachylenia przekątnej graniastosłupa
do płaszczyzny podstawy α=30o.
2 lut 18:13
bezendu:
|BD'|=40
|BD|
2=40
2−20
2
|BD|
2=1200
|BD|=20
√3
a
√2=20
√3
P
p=(10
√6)
2
P
p=600cm
2
V=20*600=12000cm
3
P
c=2P
p+4p
b
P
c=2*600+4*10
√6*20
P
c=1200+800
√6
P
c=400(3+2
√6)cm
2
2 lut 18:27
52: Też mi tyle wyszło
2 lut 18:29
zawodus: ok
2 lut 18:30
Mila: 
Ostrosłupy.
1) W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym o polu podstawy 36 cm
2, kąt nachylenia krwędzi
bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 60
o. oblicz V i P
b tego ostrosłupa .
2 lut 18:37
bezendu:

|DB|=6
√2
|BE|=12
√2
h−wysokość ściany bocznej
h=3
√31
P
b=4*0,5*6*3
√31
P
b=36
√31
P
c=36(1+
√31)cm
2
Ale jak policzyć H ?
2 lut 18:48
zawodus: Z trójkąta DBE.
2 lut 18:51
bezendu: A te obliczenia są ok ?
2 lut 18:52
52:

Teraz działaj
2 lut 18:52
Eta:
2 lut 18:53
52: I mi wyszło V=108√6 Pb=36√7
2 lut 18:53
Mila:

Widziałeś ostrosłup? Gdzie tam masz kąt prosty. Już proszę wyciąć siatkę z kartki i pozaginać.
1) a=6 cm
2 lut 18:55
bezendu: Zaraz poprawiam.
2 lut 19:01
bezendu:

|OC|=3
√2
|CE|=6
√2
H=|OE|=3
√2
P
b=4*3
√7*6*0,5
P
b=36
√7cm
2
2 lut 19:17
52: H≠3√2
2 lut 19:20
bezendu:
To już nie wiem gdzie mam błąd ?
2 lut 19:25
52:
x=6
√2
H=?
2 lut 19:29
Mila:
POlicz tgα.
Za takie zapisy nie dostaniesz pełnej puli punktów,
H=3√6
skąd to 3√7?
2 lut 19:33
bezendu: 3√7 taka mi wyszła wysokość trójkąta EBC
2 lut 19:34
2 lut 19:41
Mila:
Dobrze.
2) Kąt dwuścienny przy podstawie ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy 60o.
Krawędź podstawy jest równa 2cm .Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa.
2 lut 20:09
Marcin: Pani Milu, mogłaby Pani sprawdzić moje wyprowadzenie wzoru i podpowiedzieć co do tego tgx?
2 lut 20:10
bezendu:

Czy chodzi o ten kąt ?
2 lut 20:15
Mila:
Dobrze,Bezendu.
2 lut 20:18
Mila:
3)W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym dany jest kąt α nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny
podstawy. oblicz kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy.
2 lut 20:29
bezendu:
|OF|=1
√3|OE|=3
|OE|=
√3
|EF|=2
P
p=4cm
2
P
c=12cm
2
2 lut 20:33
bezendu:
Czy mogę prosić rysunek do 3 ? Nie wiem jak zaznaczyć ten kąt nachylenia ściany bocznej ? Wiem,
że musi być do przekątnej podstawy. ?
2 lut 20:36
Marcin: Bezendu widzę że dostaliśmy to samo zadanie
2 lut 20:43
bezendu: Też, zauważyłem. Ale ja nie patrzę na Twoje rozwiązanie.
2 lut 20:45
Marcin: Nie dodałem żadnego rozwiązania, tylko sam wynik, który i tak jest zapewne nie taki jak
powinien

Zdajesz rozszerzenie, nie?
2 lut 20:46
bezendu:
A jak myślisz ?
2 lut 20:48
Marcin: Pytanie retoryczne
2 lut 20:48
Marcin: Jak oceniasz swoje szanse?
2 lut 20:49
bezendu:
Odpowiedź znasz
2 lut 20:49
bezendu:
Zobaczymy w maju. Nic nie ocenią bo jeszcze wiele przede mną, mam ferie uzupełnię wiadomości to
będzie ok, a raczej być powinno.
2 lut 20:50
Bogdan:

Do zadania 3.
α − kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy,
β − kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy,
2 lut 20:52
Mila:

Zadanie2 dobrze. Zapisy lepsze niż były wcześniej.
2 lut 20:53
bezendu:
Dziękuję Bogdan zapamiętam te własności.
2 lut 20:55
bezendu:
Hctgα=|OE|
ctgβH=|OA|
Coś takiego ?
2 lut 21:02
Mila:
Dalej skorzystaj z zależności : ozn.|AE|=h
2 lut 21:21
bezendu:
| |AE|ctgβ | | 2|AE|ctgα | |
| = |
| /3 |
| 3 | | 3 | |
|AE|ctgβ=2|AE|ctgα
I dalej nie wiem ?
2 lut 21:31
Mila:
2ctgα=ctgβ
Może zostać ctgβ=2ctgα
albo
stąd
2 lut 21:38
Marcin: | 1 | |
| tgx to jest odpowiedź? |
| 2 | |
2 lut 21:40
bezendu:
Dziękuję. Na dziś już wystarczy, idę robić arkusze.
2 lut 21:40
Mila:
2 lut 21:42
Bogdan:

a nie prościej tak?
| | H | | H | |
tgα = |
| i tgβ = |
| ⇒ H = r*tgα i H = 2r*tgβ ⇒ r*tgα = 2r*tgβ / :r |
| | r | | 2r | |
2 lut 21:46
2 lut 21:52