zespolone
meyk: Liczy zespolone
mam takie równanie:
z
3+4z
2+2z+8=0
wszystko idzie gładko, tj znajduje pierwiastki
z=−4 v z=
√−2
i teraz rozwiazuje to z=
√−2
x+iy=
√−2 /
2
i z tego wychodzi układ równań i tu pojawiają się problemy...
wszystko spoko, tylkoz pierwszego wychodzą dwa warunki:
x=0 v y=0
z tego x=0:
czyli z=
√2i co jest jednym z rozwiązań
Natomiast mam problem z drugim rozwiązaniem:
| ⎧ | y=0 | |
| ⎩ | x=√−2 | <−−− i tu bym musiał się wrócić do początku i tak bez końca... Co robię źle?
|
ma wyjść z=−4 v z=
√2i v z=−
√2i
2 lut 03:07
P@weł: łatwe! , juz pisze, tak sie rozpisales ze myslalem ze to trudne zad
2 lut 03:19
ICSP: (z+4)(z
2 + 2) = 0
z = −4 v z
2 = −2
z = −4 v z = i
√2 v z = −i
√2
Bez układów i zabawy.
Można również Δ
z
2 + 2 = 0
Δ = 0 − 8 = −8
√Δ = 2
√2i v −2
√2i
Wybieram jeden i wstawiam do wzorów
z
2 =
√2i
2 lut 03:19
2 lut 03:20
P@weł: Dobra ,chyba jednak sie pomylilem
2 lut 03:21
meyk: ok, wszystko fajnie tylko nie bardzo rozumiem skąd tak szybko z z2=−2 zrobiło się z=i√2 i
z=−i√2
(chodzi mi o pierwszy sposób, bo ten z deltą wszystko jasne). I co jeśli bym jednak nie wpadł
na takie rozpisanie. Mój sposób jest zły?
2 lut 11:43
J: z2=2i2
2 lut 16:03