.
Radek:
Pani Milu jest Pani na forum ?
1 lut 21:56
Saizou :
ja mogę pomóc bo się nudzę
1 lut 21:57
Saizou : mam tylko nadzieje że Mila się nie obrazi że jej 'klientów' zabieram xd
1 lut 21:58
Radek: Ok zaraz wrzucę zadanie bo nie rozumiem, tylko chcę wskazówkę
1 lut 21:58
Mila:
Saizou, tu jest pełna demokracja.
Powodzenia.
1 lut 22:00
1 lut 22:01
Saizou : ale to Ty zostałaś wybrana hehe
1 lut 22:01
Hajtowy: Saizou oddaje w opiekę Mili zadanie
1 lut 22:07
Saizou :

"Mam taki wielomian W(x)=x
4+2mx
3+4x
2 i jest on symetryczny względem x=−1 jak wyznaczyć m ?
O co chodzi z tą symetrią ?"
symetria mówi nam że jak złożymy ten wielomian na pół (tak jak zeszyt) to wykres będzie się
pokrywał
W(x)=x
4+2mx
3+4x
2=0
x
2(x
2+2mx+4)=0 f(x)=x
2+2mx+4
x=0 (pierwiastek podwójny)
x=−1 oś symetrii zatem skoro wykres jest symetryczny to odległość od osi symetrii jednego
miejsca zerowego musi być równa odległości między drugim pierwiastkiem (odległość różowa=
brązowej)
zatem pierwiastkiem też jest liczba x=−2
i teraz wystarczy obliczyć f(−2)=0
1 lut 22:08
Maslanek: To jest pomarańczowy...
1 lut 22:09
Saizou : hehehe może i jest xd
1 lut 22:09
Radek: ale czemu akurat taki wykres ?
1 lut 22:10
Saizou :

kształt wykresu można odczytać z treści
na pewno jest on symetryczny względem prostej x=−1, zatem wystarczy że narysować jedną stronę
tego wykresy
zaznaczmy miejsce zerowe x=0 (z symetrii wyniknie 2 miejsce zerowe x=−2) i oś symetrii
rysowanie zaczęlibyśmy od lewej strony od góry, bo ax
4 a>0
1 lut 22:19
Radek:
Ale czemu akurat takie miejsca zerowe ?
1 lut 22:20
Saizou : ale tu nawet kształtu wykresu nie trzeba znać xd tylko wiedzieć co to jest symetria
1 lut 22:20
Saizou :
zrób sobie taki eksperyment:
weź kartkę złóż ją na pół (zagięcie to będzie oś symetrii) rozłóż ją, na jednej części zrób
kleks farbą lub tuszem (czymkolwiek), złóż kartkę i ponownie ją rozłóż, co zauważysz?
1 lut 22:22
Radek: Dziękuję
4 lut 13:19