wielomian
Radek:
Mam taki wielomian W(x)=x4+2mx3+4x2 i jest on symetryczny względem x=−1 jak wyznaczyć m ?
O co chodzi z tą symetrią ?
1 lut 13:13
Radek: ?
1 lut 13:21
Bizon:
... da się wyciągnąć x
2 .... zatem 0 jest pierwiastkiem podwójnym ...
Wiesz co z tego wynika

?
1 lut 13:33
Garth:
Skoro symmetryczny wzgledem −1, to w(−2)=w(0)
1 lut 13:37
Bizon:
1 lut 13:38
Garth: (zakladam, ze oczwistym jest, iz wielomian o potedze parzystej jest funkcja parzysta)
1 lut 13:39
Bizon:
Garth ... czyżby

?
1 lut 13:44
Bizon:
... jakieś nowe prawa odkrywasz −
1 lut 13:46
wredulus:
Skoro wielomian 4stopnia jest parzysty wzgledem prostej x=−1 to x(wierzcholka) = −1
1 lut 13:47
Garth: No tak, nie jest − pospieszylem sie

Kontrprzyklad wlasnie mamy wyzej.
1 lut 13:47
wredulus:
Skro wielomian parzystego stopnia jest symetryczny wzgledem x=−1 to w(wierzcholka) =−1
1 lut 13:48
Bizon:
Radek ... to do matury czy studia

?
1 lut 13:52
pigor: ...,

a to nie jest tak, że faktycznie
gdy w(−2)= w(0
=0 , czyli
(−2)
4+2m*(−2)
3+4*(−2)
2= 0 ⇔ 16−16m+16= 0 ⇔
m=2 ,
a więc
w(x)= x
4+4x
3+4x
2= x
2(x
2+2x+4)= x
2(x+2)
2=
(x(x+2))2
i wszystko się zgadza...

z wykresem powyżej . ...
1 lut 13:55
Radek:
Przepraszam, że nie odpowiadałem ale miałem problem z internetem, poziom lo.
1 lut 14:05
Radek:
Dalej nie wiem o co chodzi z tą symetrią ?
1 lut 14:09
Garth:
Mamy funkcje o najwyzszej potedze parzystej. Jest wiec ona "parzysta" wzgledem pewnej prostej,
a skoro tak, to f(x)=f(−x). Wystarczy wziac przykladowo f(−2)=f(0), rozwiazac i mamy naszem.
1 lut 14:17
Garth: Znowu jakies herezje napisalem
1 lut 14:17
Bizon:
... do przeczytania to
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html
Jak już przestudiujesz ... to:
x=0 jest pierwiastkiem podwójnym ... czyli "odbija"
x=−1 jest osią symetrii
zatem drugim pierwiastkiem podwójnym musi być x=−2
... dalej chyba rozumiesz −
1 lut 14:18
Garth: Tutaj mamy raczej: f(x−1)=f(−x−1)
1 lut 14:19
Maslanek: Ja to bym proponował jeszcze inaczej z tłumaczeniem

f(x)=x
4+2mx
3+4x
2=x
2(x
2+2mx+4)
Stąd bezpośrednio widac, że jednym z pierwiastków jest x=0.
Skoro wykres ten funkcji jest symetryczny względem prostej x=−1, to rzeczywiście f(−2)=f(0)=0 →
warunek symetryczności
1 lut 22:07
Mila:
O to Ci chodzi Radku?
Mam taki wielomian W(x)=x4+2mx3+4x2 i jest on symetryczny względem x=−1 jak wyznaczyć m ?
1 lut 22:10
Radek: Tak o to.
1 lut 22:10
Mila:

Punkt A' jest symetryczny do punktu A względem prostej x=−1.
W zadaniu mamy: W(x)=x
4+2mx
3+4x
2
x
4+2mx
3+4x
2=0⇔
x
2*(x
2+mx+4)=0
x=0 to w(0)=0 czyli punkt (0,0) należy do wykresu tego wielomianu,
z tej zależności nie obliczymy m, musimy znaleźć inny punkt.
Punktem symetrycznym do P(0,0) względem prostej x=−1 jest punkt Q(−2,0) i punkt ten należy do
wykresu wielomianu⇔
w(−2)=0⇔(−2)
4+2*m*(−2)
3+4*(−2)
2=0⇔
16−16m+16=0
−16m=−32
m=2
1 lut 22:27
Radek: Dziękuję już rozumiem

Jeszcze proszę o pomoc w kilku zadaniach, bo chce nadrobić zaległości
a mam ferie
1 lut 22:32
Saizou : Wlkp?
1 lut 22:34
Radek: Tak.
1 lut 22:35
Saizou : 
ja też
1 lut 22:35
Radek: To fajnie. Liczę na pomoc z w okresie ferii
1 lut 22:36
Mila:
Cieszę się.
1 lut 22:36
Radek:
Jak Pani mi tłumaczy to zawsze nie zrozumiałem staję się jasne
1 lut 22:38
Mila:
Empatia.
1 lut 22:41
Radek:
Wykaż, że jeżeli c < 0 , to trójmian kwadratowy y= x2+bx+c ma dwa różne miejsca zerowe
parabola uśmiechnięta, i punkt przecięcia z osią oy jest w ujemnej ćwiartce
b2−4ac
b2+4c
?
1 lut 22:44
kika: Nie ma pojęcia ujemna ćwiartka aΔ=b2−4ac i przy c<0 Δjest>0 stąd 2 pierwiastki.
1 lut 22:50
Marcin: Fajnie że macie ferie, mi się właśnie skończyły
1 lut 22:51
Mila:
Δ=b2−4*1*c⇔
Δ=b2−4c>0 bo jeśli podstawisz za c liczbę ujemną to masz wynik dodatni.
np. b=4, c=−8
Δ=42−4*1*(−8)=16+32>0⇔trójmian ma dwa różne miejsca zerowe.
1 lut 22:54
Radek: No tak, ale skoro mam c<0 to wzór nie powinien wyglądać tak
b2+4c?
1 lut 22:57
kika: Przecież Mila Tobie objaśniła , czytaj ze zrozumieniem!
1 lut 23:09
zawodus: coś do kwadratu dodać liczba dodatnia = liczba dodatnia.
Z tego wynikają dwa miejsca zerowe.
2 lut 00:24