opis w zadaniu
misiekmin: Dla jakich wartości p funkcje liniowe f(x)=(p+1)x−p+2 oraz g(x)=(2p−3)x+p−1:
a) są prostopadłe
b)są równoległe
c)mają to samo miejsce zerowe
d)f(x) jest rosnąca, a g(x) jest malejąca ?
1 lut 21:22
1 lut 21:23
misiekmin: znam te wzory, nie potrafie z nimi tego zrobić, wychodzi mi wynik w ulamku z pierwiastkiem, po
drodze nawet nie wiem co licze, prosiłbym o zrobienie tego krok po kroku, bo mam duzo do
pocwieczenia...
1 lut 21:26
Marcin: | | 1 | |
Prostopadłe będą jeżeli p+1= − |
| |
| | 2p−3 | |
Równoległe będą, jeżeli p+1=2p−3
| | −p+2 | | p−1 | |
To samo miejsce zerowe: −( |
| )=−( |
| ) |
| | p+1 | | 2p−3 | |
Rosnąca i malejąca:
p+1>0
2p−3<0
1 lut 21:35