granice
patka: Mam pytanie czy dobrze rozwiazalam zadanie z granic ciagow. Prosze o pomoc
| | n2 | |
Uzasadnij z definicji ze limn→∞ |
| = 1. |
| | n2+1 | |
moje rozwiazanie:
n>
√1ε−1
N=[
√1ε−1]+1
1 lut 19:42
MQ: Do momentu, gdy zaczęły się nieczytelne robaczki, było dobrze.
1 lut 19:48
patka: tzn? jakie nieczytelne?
1 lut 19:53
MQ: No, te dwa ostatnie wiersze −− diabli wiedzą co tam napisane.
1 lut 19:55
patka: | | 1 | |
n> pierwiastek z( |
| − 1) |
| | ε | |
| | 1 | |
N= [ pierwiastek z( |
| − 1) ] +1 (część całkowita z pierwiastka plus 1) |
| | ε | |
1 lut 19:59
patka: dobrze jest to zrobione? pomozecie?
1 lut 20:08
MQ: No, trzeba by jeszcze to skomentować, że pokazałaś, że:
| | n2 | |
∀(ε<1) ∃(N=[√(1/ε)−1]+1) ∀n≥N | |
| −1|<ε |
| | n2+1 | |
1 lut 20:18
1 lut 20:20
MQ: Odpowiedziałem w tamtym wątku.
1 lut 20:30