granica
patka: potrzebuje pomocy z granic ciagow.
Mam wykazac ze jezeli istnieje granica lim
n→∞ a
n = A > 0 to prawie wszystkie elementy ciągu
a
n są dodatnie.
def. |a
n −A|<ε
| | A | | A | |
jesli przyjme ε= |
| to |an−A|< |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | A | | A | |
czyli an−A< |
| ∧ an−A>− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | A | |
czyli an> |
| ∧ A>0 ⇒ an>0 ⇒ ze elementy ciagu an sa dodatnie  |
| | 2 | |
| | A | | 3A | |
an∊(g−ε,g+ε) czyli an∊( |
| , |
| )  |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 20:08
patka: czy moze mi ktos powiedziec czy to jest dobrze? cp jeszcze nalezy dopisac?
1 lut 20:14
patka: pomożcie prosze
1 lut 20:29
MQ: Trzeba to tylko skomentować tak:
∀ε ∃N ∀n>N |an −A|<ε
Przyjmując
ε= A/2
pokazałam, że:
∃N ∀n>N an>A/2>0
a ponieważ istnieje nieskończenie wiele n>N, więc an>0 jest nieskończenie wiele, czyli prawie
wszystkie.
1 lut 20:29
patka: dziękuje bardzo
1 lut 20:33