rozwiązanie :)
Piotrek: treść do zadań 1−3 Dana jest funkcja kwadratowa h(x)= −x−4x+5
Zad 1 Narysuj wykres funkcji h z dokładnością do wierzchołka ,punktu E i ewentualnych
miejsc zerowych.Wyznacz zbiór wartości, zbiór miejsc zerowych i przedziały monotoniczności tej
funkcji. zad 2 Odczytaj z wykresu (lub oblicz) dla jakiego argumentu x wartość funkcji wynosi
8. Zad3 wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji h w przedziale P=<−4,−1>.
1 lut 18:31
Piotrek: Proszę o pomoc
1 lut 19:15
Pączuś: sorki za błędy h(X)=−x kwadrat +4x+5
1 lut 21:16
Marcin: x
2+4x+5?
Policz sobie Δ jeżeli jest >0 to masz dwa miejsca zerowe, jeżeli Δ=0, to masz jedno miejsce
zerowe.
A jeżeli Δ<0, to nie masz miejsc zerowych. Wyznacz sobie też współrzędne wierzchołka, a później
popatrz na współczynnik przy x
2 i narysuj wykres. Z niego odczytasz wszystko. Powodzenia
1 lut 21:25
Piotrek: ok jakoś dam rade
1 lut 23:01
Marcin: Powodzenia!
1 lut 23:03
1 lut 23:05
Piotrek:
1 lut 23:05
Paweł: nie kumam tego nadal
2 lut 10:04
5-latek: to jest rownanie . −x2+4x+5=0 ? tak ?
Jesli tak to masz wzory i policz delte i miejsca zerowe
dawaj to sprawdze
2 lut 10:09
2 lut 10:09
Paweł: Nic z tamtych imion Paweł
2 lut 10:11
Paweł: Bez zera tam jest −x2+4x+5
2 lut 10:13
Marcin: No dobrze. Jaka w takim razie wyjdzie Δ i jakie będą miejsca zerowe?
2 lut 10:15
5-latek: Marcin prowadz i zobacz tez na wynik tego ostatniego zadania −−napisalem teraz bo Saizou pytal
2 lut 10:20
Paweł: nic nie wychodzi
2 lut 11:12