zadanie dla Piotra 10
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym dana jest wysokosc h i kat plaski przy wierzcholku
ostroslupa alfa . Znalezc objetosc graniastoslupa majacego z danym ostroslupem wspolna
podstawe i rowna wysokosc
Mysle ze odczytasz rysunek .
.
I∠ASBI=α
ISOI=h ; Niech IASI=b i IABI=a
ΔASB z tw kosunów
a2=2b2−2b2*cosα
| a | ||
b= | ||
| √2−2cosα |
| 2 | a√3 | |||
IAOI= | * | |||
| 3 | 2 |
| 3a2 | ||
b2= | +h2 | |
| 9 |
| a2 | 3a2 | ||
= | +h2 | ||
| 2−2cosα | 9 |
| 3(2−2cosα) | ||
a=h*√ | ||
| 1+2cosα |
| 3h2(2−2cosα) * √3 | ||
Pp= | ||
| 4*(1+2cosα) |
| 3h2(2−2cosα) * √3 | 3√3h3(2−2cosα) | |||
V= | * h = | |||
| 4*(1+2cosα) | 4*(1+2cosα) |
. Ale rysunek
Tok myślenia jest okej. Rachunków nie sprawdzałem.
Przepraszam z eteraz dopiero sie witam ale mialem pilny telefon i musialem wyjechac .
Piotr ja to zadanie rozwiazalem tak
| a2√3 | ||
Pp= | ||
| 4 |
| a | x | |||
W trojkacie AWD WD= | ctg | |||
| 2 | 2 |
| a√3 | ||
OD= | bo to promiren kola wpisanego w podstawe | |
| 6 |
| a2 | x | a2 | a2 | x | 1 | |||||||
to h2= | ctg2 | − | = | (ctg2 | − | |||||||
| 4 | 2 | 12 | 4 | 2 | 3 |
| 4h2 | |||||||||||||||||
to a2= | |||||||||||||||||
|
| x | 1 | |||
Podstawilen a2 do wzoru na Pp dostalem PP= U{h2√3}{ctg2 | − | |||
| 2 | 3 |
| h3√3 | |||||||||||||||||
Wiec V=Pp*h to V= | |||||||||||||||||
|
| x | 1 | |||
Jeszce mi kolega mowil zeby ctg2 | − | przeksztalcic na iloczyn (ale tego nie wiem | ||
| 2 | 3 |
| |||||||||||||||||
V= | |||||||||||||||||
|
| x | ||
sin2 | =1−cosx | |
| 2 |
| x | x | |||
4*sin(60o+ | )*sin(60o− | ) ![]() | ||
| 2 | 2 |
W ostroslupie prawidlowym trojkatnym dana jest wysokosc h i kat plaski przy wierzcholku
ostroslupa alfa . Znalezc objetosc graniastoslupa majacego z danym ostroslupem wspolna
podstawe i rowna wysokosc
| 2 | a√3 | a√3 | |||
d= | = | ||||
| 3 | 2 | 3 |
| 3a2 | 1 | |||
k2=h2+ | =h2+ | a2 | ||
| 9 | 3 |
| 1 | ||
k=√h2+ | a2 | |
| 3 |
| 1 | 1 | |||
a2=2(h2+ | a2)−2cosα(h2+ | a2) | ||
| 3 | 3 |
| 2 | 2 | |||
a2=2h2+ | a2−2h2cosα− | a2cosα | ||
| 3 | 3 |
| 1−2cosα | ||
a2= | *6h2 | |
| 1+2cosα |
| 1−2cosα | ||
Vg=Pp*h= | *6h3 | |
| 1+2cosα |
tak wyglada mianownik
.
Skoro Saizou rozwalił zadanie, to mi się nie chce gimnastykować
.
Czesc Saizou
.
.