.
Piotr 10: Witam. Wie ktoś może kiedy jest próbna matura z wydawnictwa Pazdro ? Z tego co wiem była zawsze
w styczniu lub w lutym
1 lut 16:53
5-latek: Piotr A czego innnego sie spodziewsz po tej maturze ponadto co bylo do tej pory ?
Patrzyles na moje rozwiazanie tego przykladu z rana ? Jesli nie to popatrz .
1 lut 16:56
Piotr 10: Patrzyłem, i w końcu nie wiem czy dobrze rozwiązałem. Pomysł chyba dobry miałem, zapewne w
rachunkach pomyliłem się.
A odnośnie matury z Pazdro to są tam same nietypowe zadania i ciekawe
1 lut 17:01
5-latek: No to prosze nietypowe i ciekawe zadanie
Oblicz najwiekszy pierwiastek ujemny rownania
1 lut 17:11
5-latek: Prosze nastepne
Rozwiaz rownanie 2(log2−1)=log(5√x+1)=log(51−√x+5)
1 lut 17:23
5-latek: Znalezc kat rownolegloboku o obwodzie 2p jesli jego 2 wysokosci sa rowne h1 i h2 .
Mysle ze starczy
1 lut 17:31
1 lut 17:42
5-latek: OK.
1 lut 17:44
Saizou : 5−latek to zadanie z logarytmami na pewno tak wygląda?
1 lut 17:53
5-latek: Tak ono wyglada .
1 lut 17:54
5-latek: Przepraszam tam gdzie jest pierwsze = ma byc oczywiscie (
+ )
Teraz dopiero zauwazylem blad .
1 lut 18:11
Saizou : dlatego mi bzdury wychodził

i dlatego się pytałem
1 lut 18:16
5-latek: Jednak dla tracacych wzrok powinna byc inna klawiatura z osobnymi przyciskami = +
(najlepiej po przeciwnych stronach) zeby sie takie chochliki nie zadrzaly

To nic ze bedzie wieksza
1 lut 18:18
5-latek: Moze tez Piotr sie zainteresuje
1 lut 18:19
Piotr 10: Ja podziękuję , niedługo wychodzę
1 lut 18:21
5-latek: Dobrze Piotr

Ale jak wrocisz to sprobuj to rozwiazac
Podpowiem CI 1=log10
1 lut 18:22
Piotr 10: A z tym zadaniem z ostrosłupem to jak w końcu? W obliczeniach walnąłem się gdzieś ?
1 lut 18:24
Saizou : x=9
1 lut 18:27
5-latek: Powiem szczerze ze nie sprawdzalem Twojego rozwiazania . Ajtek potwierdzil ze dobry tok
myslenia . Ja go rozwiazalem po swojemu i masz rozwiazanie Saizou. Wiec sobie porownaj
jak wrocisz (jutro)

. jesli bedzie blad to sobie go wychwycisz . OK?
1 lut 18:29
Saizou : ale ja nie gwarantuje że moje rozwiązania jest dobre xd
1 lut 18:29
Piotr 10: Ok
1 lut 18:30
Saizou : 5−latek masz wyniki do tych zadań?
1 lut 18:33
5-latek : tak x=9 to masz teraz nastepne
| | 1 | |
2log2+(1+ |
| )log3−log(31/x+27)=0 |
| | 2x | |
i zadanie nr 2
Rozwiaz ukld rownan
{4
x/y=32*8
y/x
{3
y/x=3*9
1−y/y
1 lut 18:38
Saizou : tam chyba nie ma 9
1−y/y
1 lut 18:40
due:
Tak piszą "5−latki"

Poczekaj aż dojdzie do matury
1 lut 18:44
5-latek : | | 1−y | |
Sprawdzilem to |
| jest w wykladnku potegi |
| | y | |
1 lut 18:45
Saizou : | | y | |
spoko to może być, bo ja to zinterpretowałem jako 1− |
| |
| | y | |
1 lut 18:47
5-latek : jak zapisywalem to w postaci ulamka to wyszlo jak mnozenie
1 lut 18:49
Saizou : nie chce mi się, za dużo liczenia
1 lut 18:56
5-latek : Saizou na koniec moze taki maly przerywnik
| | (1−x2)−1/2+1 | | (1−x2)−1/2−1 | |
[ |
| ]−1/2+[ |
| ]−1/2 dla x=2k1/2(1+k)−1 dla |
| | 2 | | 2 | |
k>1
1 lut 18:57
5-latek : Twoja wola
1 lut 19:00
5-latek : Powiedz mi czy byly ciekawe ?
1 lut 19:03
Saizou : oczywiście że ciekawe, tylko jest sobota wieczór

i kartka mi się skończyła, a jeszcze do
zadanek to przystępne xd
1 lut 19:08
5-latek :
1 lut 19:11
Marcin: Teraz nie wiem czy to po prostu liczyć, czy da się to jakoś wszystko sprytnie załatwić
1 lut 20:35
5-latek: | | 2√k | |
Zauwaz ze x= |
| i policz ile wyniesie 1−x2 |
| | 1+k | |
1 lut 20:43
Marcin: | | √2k | |
A ja to wziąłem za x= |
| |
| | 1+k | |
| | 4k | | k2−2k+1 | |
W takim przypadku 1−x2 wyniesie 1− |
| ⇒ |
| |
| | k2+2k+1 | | k2+2k+1 | |
1 lut 20:51
5-latek: = dalej wzory skroconego mnozenia
1 lut 20:54
5-latek: | | (k−1)2 | |
To CI napisze = |
| |
| | (k+1)2 | |
Wtedy wykonywalismy takie obliczenia
| | 1 | |
Teraz (1−x2)−1/2= |
| = dalej licz |
| | √1−x2 | |
1 lut 21:08
Saizou :
| | 9 | | 3 | |
a ten układ równań to x= |
| i y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
1 lut 21:38
Saizou : | | 1 | | 1 | |
a to równanie z logarytmami ma rozwiązania x= |
| i x= |
| |
| | 2 | | 4 | |
1 lut 21:55
5-latek: Miales nie robic przeciez
Jednak cie zaintrygowal ten uklad
| | 3 | | 1 | |
Rozwiazania sa dwa i takie 1) x1=−2 y1=4 i 2) x2= |
| y2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
takie mam odpowiedzi do zadania
Jutro sprobuje tez go zrobic
1 lut 21:59
Saizou : wiem że nie miałem robić ale zaopatrzyłem się w kartki w koło biurka xd
1 lut 22:00
5-latek: Z logarytmami mam takie wyniki jak napisales
1 lut 22:01
Marcin: 5−latek przepraszam że nie odpisywałem w tym temacie. Wiem że można to tak zwinąć we wzory

Następnie:
| 1 | | 1 | | √1+x2 | | 1+√1+x2 | |
| + 1 ⇒ |
| + |
| ⇒ |
| =.. |
| √1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | | √1+x2 | |
1 lut 22:08
5-latek: Polecenie jest takie (ograniczyc sie do rozwiazn rzeczywistych)
Uklad rownan
{
√4x+y−3z+7=2
{
3√2y+5x+z+22,5=3
{
√y+z−
√6x=0
| | 9 | | 6 | | 33 | |
Odpowiedzi sa takie x= |
| y= − |
| z= |
| |
| | 58 | | 29 | | 29 | |
1 lut 22:12
5-latek: Marcin post 21:08 bedzie mala poprawka
Teraz patrz post 21:08 tam napisalem ze ( 1−x
2)
−1/2= U{1}{
√1−x2
| | |1+k| | |
Zauwaz ze to sie rowna |
| |
| | |1−k| | |
| | 1+k | |
Maamy tez zalozenie ze k>1 wiec 1+k >0 a 1−k<0 wiec (1−x2)−1/2= |
| dzialaj |
| | k−1 | |
dalej
1 lut 22:23
Saizou : a wynik z tym pierwiastkiem to nie przypadkiem 2
√1−k
2 lut 10:10
5-latek: odpowiedz mam taka
| | √k−1 | | 1 | |
= |
| +√k−1=√k−1(1+ |
| ) |
| | √k | | √k | |
Tez pozniej dolicze do konca i zobacze czy mi tak wyjdzie
2 lut 10:18
Marcin:
| | 1 | | |1+k| | |
Dlaczego |
| = |
| ? |
| | √1−x2 | | |1−k| | |
2 lut 10:24
5-latek: bo √x2=|x|
2 lut 10:26