funkcja kwadratowa
majsk: Rownanie x
2+6x+c
2=0 ma dwa rozne rozwiazania wtedy i tylko wtedy, gdy?
proszę bardzo o pomoc!
1 lut 00:14
Marcin: Δ>0
1 lut 00:14
majsk: a jak obliczyć c?
1 lut 00:26
majsk: ?
1 lut 00:28
Marcin: 6
2−4c
2>0
1 lut 00:30
1 lut 00:33
majsk: skoro rozwiąząłam i mam, że c=3 v c=−3 co dalej?
1 lut 00:36
Marcin: Masz przedział, a nie dwa rozwiązania
1 lut 00:36
majsk: jaki przedział? bo troszkę się pogubiłam, jeżeli mialbyś cierpliwość i wytłumaczył byłoby miło
1 lut 00:39
majsk: juz wiem, juz wiem, juz wiem!

dziekie!
1 lut 00:40
majsk: wyjdzie c∊(−∞,−3) u (3,∞) ?
1 lut 00:42
Marcin: A już miałem próbować tłumaczyć
1 lut 00:43
Marcin: 36−4c
2>0
36>4c
2
9>c
2
Ma być mniejsze od 9, czyli jak jest przedział?
1 lut 00:45
majsk: co za błąd, oczywiscie że c∊(−3, 3) , ale ze mnie niezdara!

dziękuję bardzo!
1 lut 00:46
Marcin:
1 lut 00:47
majsk: masz chwilę, zeby wyjaśnić mi jeszcze kilka zadanek?
1 lut 00:49
Marcin: Pisz. Postaram się jak mogę
1 lut 00:53
majsk: 1. Funkcja kwadratowa f(x)=9x2−12x+4 może przyjąć dla pewnego argumentu wartość równą
A. −10 B. −6 C. −4 D. 0
2. Dwie funkcje f(x) i g(x) przecinają się w punktach (−4,3) oraz (−1,0)
Równanie f(c)=g(x) ma dwa rozwiązania, których suma jest równa... ?
1 lut 00:58
Marcin: A wartości są na X czy Y?
1 lut 01:04
Ajtek:
Zad. 1. znajdź współrzędne wierzchołka.
1 lut 01:04
majsk: wartość to y
1 lut 01:07
majsk: p=2/3 q=0 tak?
1 lut 01:08
Ajtek:
yhy

.
1 lut 01:08
Marcin: Tak, czyli jaka jest odpowiedź?
1 lut 01:09
Ajtek:
Bardziej q było istotne

.
1 lut 01:09
majsk: czyli tak jakby q=yw zatem ta wartość to 0 ?
1 lut 01:09
Ajtek:
yhy
1 lut 01:10
Marcin: Tak, a teraz istotny jest współczynnik przy x
2, dlaczego?
1 lut 01:10
majsk: ma to związek z tym, że jest dodatni, zgadza się? (trochę się bawię w podchody, ale nie chcę
strzelić gafy, wybaczcie)
1 lut 01:13
Ajtek:
Znalazłeś y
w, a jak ramionka paraboli są skierowane (góra, dół)
1 lut 01:14
Marcin: Wtedy parabola skierowana jest 'do góry' (współczynnik większy od 0) i zbiór wartości jest
wtedy równy (q;+∞)
1 lut 01:15
majsk: góra
1 lut 01:15
majsk: dziękuję, jesteście wielcy i bardzo cierpliwi!

a drugie zadanko?
1 lut 01:16
Marcin: myślę, myślę, ale treść tego zadania jest dla mnie jakaś niezrozumiała, wybacz
1 lut 01:24
majsk: a z takim rysunkiem (mniej wiecej) kropki to pkt przecięcia
1 lut 01:33
majsk:
1 lut 01:36
Marcin: To byłem w stanie sobie wyobrazić, ale nie chce Cię wprowadzać w błąd jakimś złym rozwiązaniem.
1 lut 01:39
majsk: znam odpowiedź suma będzie = −5
1 lut 01:41
majsk: ale i tak dziekuje bardzo! spisałeś sie na medal!
1 lut 01:42
ZKS:
Zbiór wartości funkcji kwadratowej dla współczynnika dodatniego przy najwyższej potędze to
ZWf = [q ; ∞).
f(x) = 9x2 − 12x + 4
f(x) = (3x − 2)2
1 lut 01:52
ZKS:
Zadanie 2.
Skoro wiemy że funkcje f(x) oraz g(x) przecinają się dwóch miejscach o współrzędnych
(−4 ; 3) oraz (−1 ; 0) to rozwiązaniem równania f(x) = g(x) są x1 = −4 oraz x2 = −1.
Zatem suma tych rozwiązań to x1 + x2 = −4 + (−1) = −5.
1 lut 01:55
Marcin: Ja chciałem iść w tym kierunku, że rozwiązaniami są 3 i 0 (bo w końcu X to argument), ale
dobrze zrobiłem, że nie pisałem odpowiedzi
1 lut 01:57
ZKS:
3 oraz 0 to są rzędne (wartości funkcji) natomiast −4 oraz −1 to odcięte (argumenty).
1 lut 02:03
Marcin: Ok, ok. Dzięki za wytłumaczenie
1 lut 02:05
ZKS:
Na zdrowie.
1 lut 02:07