nierownosc
majsk: zbiorem rozwiązan nierownosc (12x −3)(2a − 4x) ≥ 0 jest przedział <−10, 6>
ile wynosi a?
mogłby ktoś powiedzieć, co należy zrobić? jak to rozwiązać?
1 lut 00:10
pigor: ...,
a=−20, ale ja już idę spać
1 lut 00:19
majsk: a jak do tego dojść?
1 lut 00:25
Marcin: Do drugiego nawiasu podstawiasz w takim razie −10 za x
2a+40=0⇒2a=−40⇒a=−20
1 lut 00:41
5-latek: Pytanie
Jaka to postac tej nierownosci kwadratowej ?
Co z tej postaci mozemy odczytac ?
1 lut 00:42
majsk: dzieki wielkie Marcin!
1 lut 00:43
pigor: ..., lub (
12x−3)(2a−4x) ≥0 ⇔ −4((
12x−3)(x−
12a) ≥0 ⇒
⇒ −2(x−6)(x−
12a) ≥0 i −10≤ x ≤ 6 ⇔
12a=−10 ⇔
a=−20 .
1 lut 13:07