równanie
zawodus: rozwiąż równanie
(x−1)(x+2)(x+3)(x+6)=10
TYLKO DLA MATURZYSTÓW

!
30 sty 18:32
52: x4+10x3+25x2−46=0
Wyszło wam tak ?
30 sty 18:49
Piotr 10: Ja nie robiłem tego, ale na pewno tutaj jakiś sprytny sposób jest. Tak mi wydaję się
30 sty 18:49
bezendu: tak
30 sty 18:50
Marcin: 52 Mi wyszło dokładnie to samo

co dalej? Próbowałem to jakoś rozbijać, ale jakoś nie
wychodzi.
30 sty 18:51
ICSP: Wymnóżcie pierwszy nawias z ostatnim oraz drugi z trzecim.
30 sty 18:53
zawodus: Proszę nie udzielać dalszych wskazówek
30 sty 18:54
30 sty 18:56
52: hmm wyszło mi zupełnie inne równanie...
30 sty 18:57
Piotr 10: (x−1)(x+3) * (x+2)(x+6)=10
[x
2+2x−3] * [ x
2+8x+12]=10
[(x+1)
2−2
2 ] * [ (x+4)
2 − 2
2 ]=10
[ (x+1 −
√2)(x+1+
√2] * [(x+4−
√2)(x+4+
√2]= 10
Ja mam cos takiego
30 sty 18:57
zawodus: To?

jak nie pamiętają to im pomoże
30 sty 18:58
zawodus: Piotr pięknie, ale co dalej?
Warto skorzystać ze wskazazówki ICSP
30 sty 18:59
Piotr 10: Nie wiem co dalej zbytnio, myślałem, że to jakoś ładnie we wzory pójdzie a tu niestety nie
30 sty 19:01
52: x4−(5x+6)2=10
Da mi to coś, zapisane w takiej formie ?
30 sty 19:04
Hajtowy: x
2(x+5)
2=46 ?
30 sty 19:08
zawodus: Źle przekształciłeś
30 sty 19:08
Hajtowy: no jak to źle ... niemożliwe
30 sty 19:10
zawodus: Hajtowy ty masz ok Ale co dalej?
30 sty 19:10
Piotr 10: [x(x+5)]=√46
30 sty 19:11
52: (x2+5x)2−36=10 ?
30 sty 19:11
52: |x2+5x|=√46
?
30 sty 19:11
zawodus: Czekam na odpowiedź

pomysły już całkiem całkiem.
30 sty 19:12
zawodus: Piotr √x2=:x:
:x: − moduł x
30 sty 19:15
Piotr 10: Wiem, tak jest jak się robi 2 zadania na raz
30 sty 19:15
Hajtowy: No ja pindole co za pomysł
30 sty 19:16
52:
Jak to tak nie jest, to ja się poddaję.
30 sty 19:19
Marcin: Liczyłeś po prostu dwa razy delte?
30 sty 19:20
52: można tak powiedzieć
Δ=25+4√46 v Δ=25−4√46 i to trzeba ładnie zwinąć...
30 sty 19:21
Rexio: Maturzysta (statystyczny) nie jest w stanie rozwiązać tego typu równania
30 sty 19:23
zawodus: Rozwiązania są tylko 2.
30 sty 19:23
Marcin: ahh krzaki wyszły ładne w takim razie

(x
2+5x+6)(x
2+5x−6) − to można sobie zapisać jako (x
2−5x)
2−36, tak?
30 sty 19:24
zawodus: Rexio akurat ci co liczą nie są statystyczni...
Zadania łatwe są w podręcznikach.
30 sty 19:24
Marcin: druga delta nie jest czasem ujemna?
30 sty 19:25
zawodus: Marcin tak tylko potem jeszcze trzeba doliczyć do końca
30 sty 19:25
zawodus: Marcin pokaż jak liczysz.
30 sty 19:26
52: dobra rozpiszę jak ja to robię... może ktoś coś podpowie
|x2+5x|=√46
x2+5x=√46 v x2+5x=−√46
x2+5x−√46 v x2+5x+√46=0
Jest dobrze czy źle bo się gubię
30 sty 19:26
52: fakt druga Δ<0 ..
30 sty 19:27
Marcin: Tak jak inni pewnie.
x
2+5x+
√46=0 i x
2+5x−
√46= I Δ
30 sty 19:28
zawodus: Jest ok teraz tylko doliczyć do końca. Zadanie uznaję za rozwiązane

Rozwiązanie:
(x−1)(x+2)(x+3)
(x+6)=10
[
x2+5x−6 ][x
2+5x+6]=10
x
2+5x=t
(t−6)(t+6)=10
t
2−36=10
t=+/−
√46
x
2+5x=+/−
√46
x
2+5x −
√46=0 lub x
2+5x +
√46=0
Δ=25+4
√46 Δ=25 − 4
√46<0
Za chwilę następne zadanie

Gratuluję tym, którzy sami potrafią je zrobić.
30 sty 19:42
52: AAAAAAAAAArrggghhhhhhhhhh



!

To ja chciałem ładnie
√Δ obliczyć a to prostu coś takiego

Ale dziękuję za "fajne" zadanko
30 sty 19:43
Marcin: fajne, fajne, ale nie spodziewam się takiego na maturze

Ta zazwyczaj mamy ładne liczby
30 sty 19:45
zawodus: Trochę literówek:
Powinno być:
30 sty 19:45
zawodus: Pojęcie ładne liczby jest względne...
30 sty 19:45
Marcin: Ale każdy wie o co chodzi
30 sty 19:46