Zadanie z próbnej matury rozszerzonej.
Marcin: Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=x3+m2 x+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 4. Oblicz współczynniki m i n.
W(1)=0
W(x)=(x+1)f(x)+4 ⇒ W(−1)=4
Dobrze myślę, czy to nie o to chodzi?
30 sty 12:26
Heniek:
dobrze
30 sty 12:27
Marcin:
0=1+m2+n+2 ⇔m2+n=−3
4=−1−m2−n+2 ⇔−m2−n=3
Tak?
30 sty 12:37
Maslanek: Nie
W(−1)=−1+m2−n+2=4 ⇒ m2−n=3.
30 sty 12:38
Marcin: m2*(−1) tam przecież jest.
30 sty 12:42
Maslanek: To spoko.
30 sty 12:44
Marcin: Tylko że wtedy nic spoko nie wyjdzie

Bo to jakby nie było to samo.. Co tu dalej robić?
30 sty 12:51
Marcin: ?
30 sty 13:41
ICSP: a kwadrat przypadkiem nie powinien być przy x a nie przy m ?
Po co pisać dwa razy x ?
30 sty 13:51
30 sty 14:02
Marcin: Wiecie może?
30 sty 17:52
ICSP: W takim razie trzeba na niego zaczekać
30 sty 17:53
Marcin: No to czekam
30 sty 17:53
bezendu:
W(1)=0
W(−1)=4
1+m+n+2=0
−1+m−n+2=4
m+n=−3
m−n=3
2m=0
m=0
n=−3
W(x)=x3−3x+2
Przepisane prosto z arkusza, bo pisałem akurat.
30 sty 17:55
Marcin: Wszystko byłoby ok, ale w treści zadania jest x
3+
m2x+nx+2 Pewnie pomyłka w
przepisywaniu
30 sty 17:58
Bogdan:
Poprawiłem zapis trzeciego zadania, powinno być W(x) = x
3 + mx
2 + nx + 2, przepraszam.
234489
30 sty 18:04
Marcin: Nie ma Pan za co przepraszać. Pomyłki to rzecz ludzka
30 sty 18:07