Zadania z matury próbnej OKE Poznań
Bogdan:
Zadania z matury próbnej OKE Poznań − poziom rozszerzony, styczeń 2014.
Zadanie 1. (5 pkt)
Udowodnij, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb naturalnych jest podzielna przez 9.
Zadanie 2. (4 pkt)
Rozwiąż równanie |x−1|−|3−x|=2.
Zadanie 3. (4 pkt)
Jednym z pierwiastków wielomianu W(x)=x
3+m
2 x+nx+2 jest liczba 1. Reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian x+1 jest równa 4. Oblicz współczynniki m i n.
Zadanie 4. (4 pkt)
Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2−10x+4y+25=0. Napisz równania stycznych do tego okręgu
przechodzących przez początek układu współrzędnych.
Zadanie 5. (4 pkt)
Wykaż, że w trójkącie prostokątnym suma długości obu przyprostokątnych jest równa sumie
długości średnic okręgu wpisanego i opisanego na tym trójkącie.
Zadanie 6. (4 pkt)
| | 1+sinx | |
Rozwiąż równanie cos2x+sinx cos2 x= |
| w przedziale 〈0,2π〉. |
| | 4 | |
Zadanie 7. (5 pkt)
Ciąg liczbowy (a,b,c) jest arytmetyczny i a+b+c=36, natomiast ciąg (a−2,b+4,c+18) jest
geometryczny. Oblicz a, b, c.
Zadanie 8. (5 pkt)
Obwód pewnego trójkąta jest równy 20 cm, a jeden z kątów ma miarę π/6. Promień okręgu
opisanego na tym trójkącie ma długość 6 cm. Wyznacz długości boków trójkąta tak, aby jego
pole było największe. Oblicz pole tego trójkąta.
Zadanie 9. (6 pkt)
Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x
2−(m+2)x+m+4=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x
1, x
2 takie, że x
12+x
22=−m
4+m
3+15m
2−6m+12.
Zadanie 10. (4 pkt)
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątne ścian bocznych wychodzące z tego
samego wierzchołka, mają długość d i tworzą kąt o mierze α. Oblicz objętość tego
graniastosłupa.
Zadanie 11. (5 pkt)
Liczba uczniów w klasie jest 812 razy mniejsza od liczby utworzonych z nich uporządkowanych
trójek. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech osób, które są zapisane w dzienniku pod
numerami pierwszym, drugim i trzecim.
30 sty 00:04
bezendu:
Ja nie zrobiłem tylko tego 10. Bogdan jak oceniasz trudność tego arkuszu ?
30 sty 00:07
bezendu:
A w zadaniu 2 jest błąd bo był | |...|+|...| |=2
30 sty 00:09
Bogdan:
Zadania raczej standardowe, niektóre z nich można znaleźć w zbiorach zadań lub w internecie,
nawet na naszym forum. W mojej ocenie zestaw nie jest trudny.
30 sty 00:12
Bogdan:
Tak, poprawiam zapis zadania 2.
||x−1| − |3−x|| = 2
30 sty 00:13
bezendu:
Według Ciebie trudniejsza od majowej zeszłego roku ? Myślisz, że zbliżony poziom będzie w maju
?
30 sty 00:16
Bogdan:
Zajrzałem przed chwilą do arkusza majowego z 2013 roku, zadania w obu arkuszach są
podobne nawet niektóre w treści. Poziom trudności zadań maturalnych w ostatnich latach jest
coraz niższy, myślę, że w tym roku zachowana zostanie ta tendencja i arkusze będą dość łatwe.
30 sty 00:25
bezendu: Dziękuję za odpowiedź. Dobranoc.
30 sty 00:27
Marcin: Z takiej matury rozszerzonej byłbym zadowolony
30 sty 00:29
Saizou: zadanie 8 jest ciekawe, bo istnieje tylko jeden taki trojkat
30 sty 07:23
Bogdan:
W trzecim zadaniu jest literówka, powinno być: W(x) = x3 + mx2 + nx + 2
30 sty 18:02
zawodus: Banał
30 sty 18:06
Karol: Cześć.
Ma ktoś odpowiedzi? Byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
6 kwi 20:15
Paula: Hej, a posiadacie arkusz w pdf?
7 kwi 12:23
Agataku: Arkusze u mnie w szkole były ściśle chronione , nie wiem jak w innych, do wglądu przy
nauczycielu tylko
7 kwi 13:14
Damo93: Bogdan − dzięki za udostępnienie arkusza
7 kwi 13:35
Paula: To chociaż jakieś skany, zawsze lepiej rozwiązuje się jak się ma arkusz przed oczami
7 kwi 14:10
gud deel: a czy w pierwszym to można tylko napisać że skoro jedna z tych trzech liczb jest podzielna
przez 3, to podniesiona do kwadratu będzie podzielna przez 9, i że wtedy całą ta liczba
n(n+1)(n+2) będzie podzielna przez 9?
7 kwi 15:13
rrrr: W zad.9 nie ma przypadkiem bledu ?
7 kwi 15:55
Agataku: x13+x23=...
ja mam tak napisane w zeszycie, ale nie wiem czy dobrze
7 kwi 18:50
Damo93: Bogdan
w zad.9 nie ma przypadkiem błędu ?
8 kwi 13:29
Damo93: x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 −−−−>> x
1 + x
2 = m + 2 i x
1*x
2 = m + 4
więc wychodzi że:
−m
4 + m
3 + 14m
2 − 8m + 16
W(−1)≠0
W(1)≠0
W(2)≠0
W(−2)≠0 itd.. brak wymiernych pierwiastków a to już trochę dziwne
8 kwi 13:34
ZKS:
Spróbuj zrobić tak jak pisze Agataku czyli x13 + x23 = ...
8 kwi 13:38
Damo93: Tak, jest OK
8 kwi 13:50
ZKS:
Wiem dlatego napisałem żebyś tak zrobił.
8 kwi 14:04
Damo93: Mam jedno pytanie do tego :
zad.9
Oblicz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2−(m+2)x+m+4=0 ma dwa różne
pierwiastki rzeczywiste x1, x2 takie, że x12+x22=−m4+m3+15m2−6m+12.
gdyby nie było napisane że mają być dwa różne pierwiastki to i tak praktyczni liczę to
sami tylko że warunek z deltą będzie Δ ≥ 0 i dalej normalnie z Vieta itd.. ?
8 kwi 14:33
Damo93: muszę się upewnić bo zauważyłem że czasami z góry zakładam że są różne

z przyzwyczajenia
chyba..
8 kwi 14:35
razor: dwa różne pierwiastki − Δ > 0
dwa pierwiastki lub po prostu pierwiastki − Δ ≥ 0
8 kwi 14:38
Bogdan:
Sprawdziłem zapis zadania nr 9. Rzeczywiście powinno być x13 + x23 = ...
Przepraszam za błędny zapis.
8 kwi 14:40
Damo93: Nie przypadkiem ktoś odpowiedzi ?
8 kwi 18:25
Damo93: *ma
8 kwi 18:25
Damo93: dlaczego oni robią z tego taką tajemnicę ? nie mogli od razu opublikować arkusza i odp.
8 kwi 18:28
16 kwi 21:15
zawodus: Bo się boją, że mogli się walnąć w zadaniach
16 kwi 21:17