pochodna, wzory na pierwiastki 4st
Piotr: Jak obliczyć pochodną f(x)=5/pier4(x4+16) ?
znam wzór i po uproszczeniu wychodzi ( −5*(x4+16)1/4 ) /√x4+16 i nie wiem jak dalej to
obliczyć
29 sty 23:53
Piotr: miało być ( −5*(x4+16)1/4 )' /√x4+16
29 sty 23:58
kamil: kurcze, masz do zrobienia tylko dwa przekształcenia

daj mi 5 min
30 sty 00:03
Piotr: doszedłem już do tego, że licznik to będzie −5* 1/4*(x4+16)3/4
ale dalej mam problem z potęgowaniem, czyli w sumie nie z samą pochodną tylko z
potęgami/pierwiastkami właśnie
30 sty 00:07
kamil: −5*[(x4+16)1/4]' / √4(x4+16)2 =
−5*1/4*(x4+16)−3/4*(x4+16)' / √4(x4+16)2 =
−5*1/4*(x4+16)−3/4*4x / √4(x4+16)2
30 sty 00:11
kamil: daj znać czy rozumiesz te przejścia
30 sty 00:12
Piotr: nie rozumiem:
1) skąd w pierwszej linijce √4(x4+16)2
2) i pochodna z (x4+16) to chyba 4x3
30 sty 00:31
Piotr: chyba że √4(x4+16)2 to inny zapis √x4+16
30 sty 00:32
kamil: 1). z własności pochodnych f(x)/g(x)
2) masz rację, machnąłem się
przez ten edytor strasznie się to skomplikowało, jak chcesz to mogę Ci to szybko wyjaśnić na
skype
30 sty 00:40
30 sty 00:41
Piotr: wzór rozumiem, czyli jak wspominałem √4(x4+16)2 to inny zapis √x4+16 ?
30 sty 00:48