| 1 | 1 | |||
Witam mam problem poniewaz mam do obliczenia cos takeigo (...)=− | ∫ | dt | ||
| 2 | t2+(√3)2 |
| dx | ||
na kolokwium i zamiast tego wzoru moge korzystac z tego : ∫ | . Czy ktos moglby mi | |
| x2+1 |
| t2 | t | |||
t2 + 3 = 3( | +1) = 3(( | )2+1) | ||
| 3 | √3 |
| t | ||
x = | ||
| √3 |
A po co
| 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||||||||
∫ | = | ∫ | |||||||||||||||||||||||
| 2 |
| 6 |
|
| t | |
=x | |
| √3 |
| 1 | |
dt=dx | |
| √3 |
| 1 | √3 | √3 | 1 | √3 | |||||
∫ | dx= | ∫ | dx= | arctgx+C | |||||
| 6 | x2+1 | 6 | x2+1 | 6 |
dziekuje wam bardzo
| 1 | ||
∫ | dx= | |
| x2+3 |
| 1 | √3 | 1 | √3 | |||||
=∫ | *√3dt= | ∫ | dt= | arctgt= | ||||
| 3t2+3 | 3 | t2+1 | 3 |
| √3 | x | |||
= | arctg | +C | ||
| 3 | √3 |