usuń niewymiernosc z mianownika
monika: 2 + 2√2 przez6 =2√2 przez 6
1przez 3√7= 1*√7przez 3√7*√7=√7przez 3*7=√7przez 21
7+√3 przez √2=7+√3*√2przez √2*√2=7√5przez 2
proszę o sprawdzenie mnie
29 sty 12:09
J: Jeśli dobrze odczytałem, to 2−gie dobrze, ale 3−cie źle.
29 sty 12:14
daras: naucz sie najpierw pisać w TEX
29 sty 12:14
5-latek: A co to jest
| 2+2√2 | | 2√2 | |
| przeciez tu nie ma niewymiernosci w mianowniku i to sie nie rowna |
| |
| 6 | | 6 | |
| 2+2√2 | | 2 | | 2√2 | |
| zgodnie z dzialaniami na liczbach rzeczywistych = |
| + |
| = policz |
| 6 | | 6 | | 6 | |
dalej
| | 7+√3 | | √2 | | (7+√3)*√2 | | 7√2+√6 | |
W trzecim ma byc |
| * |
| = |
| = |
| mozna sie |
| | √2 | | √2 | | 2 | | 2 | |
tu jeszce pobawic ale zostaw tak
drugi dobrze
29 sty 12:22
monika: Do J : dopiero zaczynam z tego korzystać i jeszcze nie zbyt dobrze umiem z tymi przykładami jak
co robić pracować , a mógłbyś napisać jak powinno wyglądać to 3 a i czy to pierwsze jest
dobrze ? z góry dziękuję
29 sty 12:23
monika: czyli to pierwsze to 4√2przez 6 ? Dziękuje za odpowiedz
29 sty 12:26
J: Trzecie ma być tak jak napisał "5−latek"
29 sty 12:27
monika: Chodzę do zaocznej i wtym tępie robienia wszystkiego na raz mylę się z tym jaki wzór jak co
zacząć bo na taką lekcjie jak niewymierność mielismy tylko 45minut poswiecone zresztą tak jak
na wszystkie inne temat.
29 sty 12:34
monika: czyli pierwszego wynik to 4√2przez 6 ? Dziękuje za wam za pomoc
29 sty 12:35
5-latek: | | 4√2 | |
Pierwsze nie tak jak napisales |
| |
| | 6 | |
| | 2*2√2 | | 4√2 | |
masz przeciez tu dodawanie a nie mnozenie Nie masz zapisane ze |
| = |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 2+2√2 | | a+b | |
tylko |
| a zgodnie ze wzorem dzialan na liczbach rzeczywistych |
| = |
| | 6 | | c | |
| | a | | b | |
|
| + |
| zobacz co napisalem tobie wyzej |
| | c | | c | |
Zauwaz ze wpierwszym przykladzie nie masz liczby niewymiernej w mianowniku 6 jest liczba
wymierna wiec nie zachodzi potrzeba usuwania niewymiernosci
No chyba ze zapisals zle przyklad co jest mozliwe
29 sty 12:35
monika: | | 4 | |
jeszcze mam taki jeden przykład |
| |
| | √3+1 | |
29 sty 12:36
J: Pomnóz liczni i mianownik przez (√3 − 1)
29 sty 12:40
monika: a mógłbyś tez napisać mi wzór na liczby niewymierne?
29 sty 12:42
5-latek: Rozumiesz juz co do 1 przykladu
| 4 | | √3−1 | | 4(√3−1 | |
| * |
| = |
| w mianowniku masz wzor |
| √3+1 | | √3−1 | | (√3+1)(√3−1 | |
| | 4(√3−1) | |
skroconego mnozenia (a−b)(a+b)=a2−b2 = dalej |
| = |
| | (√3)2−12 | |
| | 4(√3−1) | | 4(√3−1) | |
|
| = |
| = dokoncz obliczenia |
| | 3−1 | | 2 | |
29 sty 12:43
monika: pomieszało mi się już wszystko..:(
29 sty 12:44
29 sty 12:45
monika: dziekuje
29 sty 14:25