równania i nierówności
Ana: rozwiąż równania i nierówności
A) |2x − 3| = 5
C) |5+6x| ≥7
co prawda zrobiłam to ale nie wiem czy dobrze. Jakby ktoś mógł rozwiązać sprawdzę sobie
podam jak zrobiłam:
|2x−3|=5
|2x|=5+3
−2x=8 / : (−2)
x= −4
29 sty 10:04
J: Maskra ! IAI = 5 ⇔ A = 5 lub A = −5
29 sty 10:06
29 sty 10:08
Blondi3112: rozumiem że źle

Czy to o to chodzi:
|2x−3|=5 i |2x−3|= −5
|2x|=5+3 |2x|= −5+3
−2x= 8 / : (−2) −2x= −2 / ; (−2)
x= −4 x = 1
29 sty 10:11
Ana: dzięki
29 sty 10:17
J: Nie! Pierwsza linijka dobrze.Potem :2x − 3 = 5 lub 2x − 3 = −5
29 sty 10:17
5-latek: Nadal jest zle
Przeciez masz tam napisane jak
Wartosc bezwzglewdna |2x|=2|x|= 2x dla x>=0 lub −2x dla x<0
Patrz post 10:06
masz napisane |A|=5 woec A=5 lub A=−5
Zrobie |2x−3|=5 to 2x−3=5 to 2x=5+3 to 2x=8 to x= policz
Zrob tak samo teraz 2x−3=−5 i dalej licz
29 sty 10:19
J: W pierwszej linijce ma być "lub", a nie "i". Nie ma liczby,która jednoczesnie jest równa 5 i −5
29 sty 10:20
Ana: aha ok już załapałam
29 sty 10:21
J: Wskazówka do C); I a I ≥ A ⇔ a ≥ A lub a ≤ − A
29 sty 10:24
Ana: ok znak na odwrót , a czy przy końcówce jak np. mamy 6x ≤ −12 / :6 to znak"≤" się też odwróci
29 sty 10:26
J: Rozwiązujesz dwie nierówności. Pokaż jak je rozwiązujesz.
29 sty 10:27
5-latek: To odpowiedz mi na pytanie kiedy sie zmienia zwrot nierownosci ?
29 sty 10:28
Ana: |5+6x| ≥ 7 lub |5+6x| ≤ −7
5+6x ≥ 7 5+6x ≤ −7
6x ≥ 7 − 5 6x ≤ −7 −5
6x ≥2 / : 6 6x ≤ −12 / : 6
29 sty 10:31
J: Na razie OK. Teraz odpowiedż na pytanie "5 −latka".
29 sty 10:33
5-latek: Kazal Ci J napisac rozwiazanie to napisz do konca
29 sty 10:33
Ana: kiedy zmienia się znak
29 sty 10:34
J: No właśnie. Kiedy ?
29 sty 10:34
5-latek: ja wyjezdzam teraz wspolpracuj z J
29 sty 10:35
Ana: kiedy dzielimy całość przez minus
29 sty 10:35
J: Konkretniej, kiedy dzielimy ( lub mnożymy ) przez liczbę ujemną.Czyli tutaj zmieniamy znak ,czy
nie ?
29 sty 10:38
Ana: nie
29 sty 10:39
J: No to dokończ rozwiąznie i pokaż.
29 sty 10:40
Ana: sam koniec napiszę
6x ≥2 / : 6 6x ≤ −12 / : 6
29 sty 10:42
J: | | 2 | |
Ułamek |
| skróć i zapisz rozwiązanie "pożądnie", w postaci przedziałów liczbowych. |
| | 6 | |
29 sty 10:44
29 sty 10:47
J: Prosiłem, zapisz całe rozwiązanie w postaci przedziałów.
29 sty 10:48
29 sty 10:50
Blondi3112: proste
29 sty 10:51
Ana :
29 sty 10:51
J: | | 1 | | 1 | |
Narysuj na osi liczbowej liczby |
| oraz −2 i zaznacz x≥ |
| oraz x≤ −2 |
| | 3 | | 3 | |
29 sty 10:52
Ana :
←←←←← →→→→→→→→
−−−−−−−−−−−−−−I−−−−−−−−−−−−−−−−−I−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−→x
29 sty 10:55
J: OK. Zapisz to teraz algebraicznie: x ∊ .... lub x ∊ ....
29 sty 10:56
Ana : | | 1 | |
x ∊ ( −∞, −2) lub x∊ ( |
| , ∞) |
| | 3 | |
29 sty 11:03
J: | | 1 | |
Prawie dobrze. Ma być: x ∊ ( −∞ , − 2 ] lub x ∊ [ |
| , + ∞ ). |
| | 3 | |
| | 1 | |
Przedziały są jednostronnie domknięte bo liczby − 2 oraz |
| należą do zbioru rozwiązań |
| | 3 | |
tej nierówności.
29 sty 11:07
Ana: ok. Tak prawdę mówiąc przeszło mi przez myśl, że tam gdzie liczby to będą domknięte.
29 sty 11:09
Ana: zrobie sama cały przykład B
Proszę o skontrolowanie mnie
| 3−2x| < 5 lub |3 − 2x| > −5
3−2x < 5 3 − 2x > −5
−2x < 5 − 3 −2x > −5 − 3
−2x < 2 /: (−2) −2x > −8 /: (−2) x∊ <−1, ∞ ) lub x∊ ( −∞, 4>
x> −1 x< 4
|−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−I−−−−−−−−−−−−−−−−−−−I−−−−−−−−−−−−−→ x
−1 4
29 sty 11:29
J: Przykład jak rozumiem jest: I3 −2xI < 5
29 sty 11:33
29 sty 11:34
Ana: tak
29 sty 11:34
J: W taki razie rozwiązanie jest dobre,tylko go teraz odpowiednio zapisz jako przedział
29 sty 11:38
Hajtowy:

I3 − 2xI < 5
−2x+3=0
2x=3
x=1,5
Czyli odpowiedź brzmi:
x ∊ (−3,5 ; 6,5)
29 sty 11:38
Hajtowy: Przykład jak rozumiem jest: I3 −2xI < 5
Czyli jest znaczek "i" a nie "lub"
29 sty 11:38
J: @"Hajtowy. Nie rozumiem, co Ty napisałeś
29 sty 11:38
Hajtowy:
No bo ... |3−2x| < 5 to jest iloczyn (część wspólna) a nie suma... −,−
29 sty 11:41
Hajtowy: Oj to ja źle myślę

Powaliły mi się znaki

Masz rację
J
29 sty 11:41
J: Jeśli dobrze rozumiem pokazałeś rozwiązanie: x ∊ (−3,5 ; 6,5), które jest błędne !
29 sty 11:43
Hajtowy:

x ∊ (−1;4)
29 sty 11:45
J: OK. Ale po co tu stosować metodę graficzną ? Przecież to jest najzwyklejsze( i do tego banalne)
zadanie z algebry.
29 sty 11:49
5-latek:

Zle


Przede wszystkim ze przedzial jest zle wyznaczony to zapis takze jest zle
Zapamietaj sobie taka rzecz jesli nierownosc jest > lub >= od czegos tam to bedzie ( lub)
czyli rozwiazem bedzie suma przedzialow
Jesli nierownosc jest < lub <= od czegos tam to bedzie spojnik( i) czyli rozwiazaniem
nierownosci bedzie czesc wspolna ich przedzialow
mamy taka nierownosc
|3−2x|<5
Taka nierownosc z wartoscia bezwzgledna mozemy zastapic ukladem nierownosci bez tej wartosci
3−2x<5 i 3−2x>−5 a nie tak jak piszesz |3−2x|<5 lub |3−2x|>−5 Zwracaj uwage
na zapisy i na zapisy przedzialow
Rowiazanie masz dobre Ale teraz popatrz
x>−1 to x nalezy (−1,oo) i x<4 to x nalezy (−oo 4) Tam na rysunku prze 1 ma byc
(−)
Widzisz gdzie sie pokrywaja te przedzialy? Wiec rozwiazaniem bedzie x nalezy (−1 4)
29 sty 11:50
5-latek: jak pisalem to nie bylo waszych wpisow
29 sty 11:52
J: Ale chłopaki wprowadziliście haos
I3−2xI< 5 ⇔ −5 < 3 − 2x < 5 ⇔ −8 < −2x < 2 ⇔ 4 > x > −1 i po zadaniu: x ∊ ( −1, 4)
29 sty 11:56
J: Chaos, oczywiście przez " ch"
29 sty 11:57
Hajtowy: 5−latek ślicznie rysujesz
29 sty 12:00
5-latek: Tylko zaraz dostaniesz pytanie jak sie rozwiazuje podwojna nierownosc?
29 sty 12:02
5-latek: czesc
Hajtowy 
Staram sie jak moge z calych sil
29 sty 12:03
Ana: Chlopacy jak mam graficznie na osi x zapisać
x=4 x=−1
Zapis będzie taki ? X⊂ (−1,4)

?
29 sty 13:56
J:

Na osi to masz narysować. To nie jest przedział,tylko 2 punkty.
29 sty 13:59
Ana: Ok ..a zapis poprawny?
29 sty 14:04
J: NIE ! To są tylko 2 punkty, a zapis x∊(−1;4) oznacza wszystke x take że: −1 < x < 4
29 sty 14:15