Oblicz
ech: a + 2= a√2 Jak to obliczyć?
29 sty 00:11
5-latek: A jakby bylo x zamiast a to jakbys to policzyl/la
29 sty 00:15
maniek: a−a√2=−2
a=−21−√2
29 sty 00:18
maniek: i tak dalej już chyba wiesz?
29 sty 00:18
ech: no wlasnie nie wiem
29 sty 00:19
maniek: potem pomnożyć licznik i mianownik przez 1+√2 i masz a
29 sty 00:23
ech: nieogarniamtego...
29 sty 00:30
29 sty 00:31
pigor: .., lub np. tak :
a+2= a√2 ⇔ 2= a
√2−a ⇔ 2= a(
√2−1) /*(
√2+1) ⇔
⇔ 2(
√2+1)= a(
√22−1
2) ⇔ 2(
√2+1)= a(2−1) ⇔
a= 2(√2+1) . ...
29 sty 00:39