pomocy
luksz: Pole powierzchni bocznej walca wynosi 80π cm 2 a stosunek promienia podstawy do wysokości
wynosi 45.Oblicz objętość walca.
22 paź 19:47
Mrówka: Pole boczne = 2πrH
więc 2πrH = 80π z tego po podzieleniu przez 2π dostajesz:
rH = 40
ponadto wiadomo,że r/H = 4/5, więc np r = 4/5 H
mamy układ równań rH=40
r = 4/5 H
o ile się nie pomyliłam w obliczeniach wychodzi r = 4 √2 ,
H = 5 √2
Obj walca−> V = πr2H
V = π * 32 * 5 √2 = 160 √2 π cm2
23 paź 00:11
Mrówka: oj V = .... cm3
23 paź 00:12
Eta:
Mrówka
pomocy

!
23433
23 paź 00:15
Eta:
23420 ...... rozwiązane
23 paź 00:25