Usuń niewymierności z mianownika
JoBrik:
22 paź 19:33
Eta:
to usń

polecam tu:
1635 i po ptokach!
22 paź 19:35
JoBrik: Dobrze, tylko to jest tam trochę pokręcone. Nie było mnie wtedy na lekcji i kompletnie nic nie
rozumiem. Nawet nie wiem jak się za to zabrać
22 paź 19:38
Mona: mnożysz licznik i mianownik z mianownikiem
22 paź 19:41
Eta:
Jakie pokręcone? ...... leniuch z Ciebie ( bez urazy)
a)
| | (2√3−3)*√3 | |
|
| = ....... wykonaj mnożenia w liczniku i mianowniku
|
| | 4√3*√3 | |
b)
| | 2−√2 | | √2−1 | | (2−√2)(√2−1) | |
|
| * |
| = |
| =...... dokończ |
| | √2+1 | | √2−1 | | 2 −1 | |
22 paź 19:44
Eta:
Mona
po co mnożyć jeszcze przez 4?
wystarczy przez
√3 , bo 4 −−− jest już liczbą wymierną
22 paź 19:45
JoBrik: dzięki za pomoc

Chyba coś z tego będzie
22 paź 19:47
Mona: Eta: rzeczywiście
22 paź 19:49
Eta:
22 paź 19:51