Ciągi
czopo: 1. Suma logarytmów dziesiętnych trzech pierwszych wyrazów ciągu geometrycznego (an) jest równa
3, a suma wyrazu drugiego i trzeciego wynosi 11. Oblicz log a100
2. Suma dziesięciu początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego (an) jest równa 20. Oblicz
najmniejszą wartość funkcji f(x) = x2 − m2 x + 3m − 1 oraz różnicę ciągu (an) jeśli f(a1)
= f(a10) = 0
3. Wyznacz te wartości x, dla których ciąg arytmetyczny o wyrazach y−z, yx, xy jest
malejący
Proszę mnie naprowadzić jakoś, chciałbym jak najbardziej sam to rozwiązac, ale kombinowałem i
coś nie szło...
28 sty 17:01
Aga1.: 1)
loga1+loga2+loga3=3⇒log(a1*a2*a3)=log1000⇒a1*a2*a3=1000
a2+a3=11
28 sty 17:06
28 sty 17:09
czopo: Ok, 1 zrobiłem, dzięki

A reszte mi pomożecie ?
28 sty 17:39
czopo: w 3 zadaniu zamiast z oczywiscie ma być x, mój błąd
28 sty 19:27